Șeful AFIR, anunț de ULTIMĂ ORĂ: ”Avem 6 ghiduri finalizate”

4

Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), George Chiriță, susține că șase ghiduri ale solicitantului, aferente intervențiilor din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 care urmează să fie lansate în perioada următoare, sunt deja finalizate și urmează să intre în consultare publică.

”Avem deja un pachet de 6 ghiduri finalizate, trecute prin comitetul de monitorizare împreună cu Autoritatea de Management. Aceste ghiduri, în cel mai scurt timp, o să intre și într-o dezbatere publică timp de 30 de zile, perioadă în care fiecare dintre viitori noștri beneficiari, consultanții care îi ajută la elaborarea proiectelor și chiar și noi, cei care lucrăm în sistem, putem să aducem niște noutăți pentru simplifica ghidurile și a le face cât mai viabile”, a precizat George Chiriță la Radio România Actualități.

Judecând după declarațiile precedente ale șefului AFIR, ghidurile finalizate care ar urma să intre în dezbatere publică ar fi pentru următoarele intervenții:

  • DR-25 – Modernizarea infrastructurii de irigații;
  • DR-26 – Înființarea sistemelor de irigații;
  • DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri;
  • DR-20 – Investiții în sectorul zootehnic;
  • DR-27 – Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă;
  • DR-28 – Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural.

Totodată, potrivit declarațiilor precedente ale șefului AFIR și ale reprezentanților MADR, aceste prime ghiduri ar fi trebuit să fie lansate în consultare publică până astăzi, 15 mai 2023.

Având în vedere că obiectivul declarat al autorităților este să lanseze sesiunile de depunere a proiectelor pentru primele măsuri pe data de 30 iunie, ghidurile ar trebui publicate în cel mai scurt timp, astfel încât să existe timp suficient pentru eventualele observații și modificări.