Șeful AFIR, anunț privind fondurile europene! Plăți de 9,3 miliarde EURO pentru beneficiari

14

Peste 72.000 de cereri de finanțare au fost selectate și contractate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în exercițiul financiar care tocmai se încheie, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2022.

Potrivit directorului general AFIR, George Chiriță, rata de absorbție a fondurilor europene în această perioadă a fost de peste 73%.

”Numai pentru PNDR 2014-2023, AFIR a gestionat peste 109 mii cereri de finanțare– adică solicitări de finanțare conforme depuse de tot atâția fermieri, procesatori sau autorități locale, care au fost verificate cerere cu cerere.

Dintre acestea, peste 72 de mii de cereri au fost selectate pentru finanțare și au fost ulterior contractate – ceea ce înseamnă tot atâtea afaceri dezvoltate în mediul rural sau servicii publice și infrastructură rurală dezvoltată cu bani europeni. La acestea se adaugă și contractele pentru proiectele depuse în perioada de tranziție 2021-2022. În total sunt 9,3 miliarde euro plătiți beneficiarilor de investiții din mediul rural – o absorbție a fondurilor de peste 73%”, a precizat șeful AFIR.

În acest context, George Chiriță spune că instituția pe care o conduce este pregătită să implementeze și noul Plan Național Strategic (PNS), începând din 2023. 

”Munca nu s-a terminat, nici pentru MADR, nici pentru AFIR. Lucrăm acum la crearea, modificarea și adoptarea cadrului legislativ necesar implementării PNS. (…) Suntem gata pentru a face performanță și în implementarea PNS, susținând astfel efortul pe care MADR l-a făcut (și) în ceea ce privește aprobarea PNS.

De asemenea, la nivelul AFIR am demarat deja analiza și suntem în curs de actualizare a procedurilor interne de lucru în conformitate cu noile cerințe din PNS și evident, Regulamentele Europene, astfel încât să putem avea totul funcțional în cel mai scurt timp.

Felicitări încă o dată Ministerului Agriculturii și Autorității de Management, iar viitorilor beneficiari ai Programului – partenerii noștri în implementarea PNS, le transmitem ca îi așteptam și le stăm la dispoziție și în viitoarea perioada de programare”, a mai subliniat directorul general AFIR.