Evoluția geneticii agricole cu RWA Raiffeisen: Cum genetica scrie viitorul agriculturii moderne
Într-o lume în continuă schimbare, agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari și necesită inovație și adaptabilitate pentru a îmbunătăți producția. Un factor esențial în această transformare este selecția și testarea produselor agricole de bază, care reprezintă cea mai valoroasă „comoară”: semințele. RWA Raiffeisen Agro România este o autoritate recunoscută în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește testarea riguroasă și înțelegerea profundă a geneticii, având un impact semnificativ asupra succesului fermierilor.
În lumina provocărilor tot mai complexe cu care se confruntă agricultura modernă, mulți se întreabă dacă noile dezvoltări din genetică sunt cu adevărat răspunsul sau dacă ar trebui să ne întoarcem la metodele clasice. Această întrebare suscită interes, iar Phillip Karoshi, Manager Portofoliu Cereale RWA Raiffeisen, ne oferă o perspectivă clară și informată.
Cu toate că progresele tehnologice au condus la dezvoltarea de materiale genetice de ultimă generație, care au sporit semnificativ performanțele și producția agricolă, nu trebuie să subestimăm valoarea geneticii tradiționale. Phillip subliniază importanța utilizării geneticii vechi, adesea preluată din plante provenite din natură sau din rase native florei spontane. Aceste elemente genetice vechi au o diversitate impresionantă și pot fi folosite, cu metodele moderne, pentru a crea caracteristici noi și avantaje . Un exemplu recent este îmbunătățirea toleranței la viruși pentru orz și grâu, ce se datorează genei preluate din soiuri tradiționale și adaugată prin tehnici genomice moderne în produse ce se vor pune în piață în perioada imediat următoare.
„Progresele recente în genetica agricolă au avut un impact semnificativ asupra performanțelor și producției pe hectar, datorită tehnologiilor moderne. Cu toate acestea, este important să subliniem că nu ignorăm genetica tradițională. Există numeroase exemple în care integrăm gene sau factori genetici specifici proveniți din provenite din plante din natură, din rase din flora spontană sau soiuri vechi. Această abordare ne furnizează o gamă variată de caracteristici inovatoare.” – Phillip Karoshi, Manager Portofoliu Cereale RWA Raiffeisen
Colaborarea strânsă a RWA cu peste 180 de companii specializate în crearea și producția de soiuri, adaptate la provocările actuale, din întreaga Europă este un pilon esențial al succesului său. Această colaborare de amploare deschide calea spre cele mai bune surse de material genetic în domeniul semințelor. Prin intermediul testelor și evaluărilor efectuate pe peste 50.000 de micro-ploturi, RWA își alege produsele pentru portofoliul propriu și, la fel de important, este faptul că furnizează informații vitale companiilor producătoare de semințe pentru a-și perfecționa procesele de creare a soiurilor și hibrizilor de plante. În cadrul acestei colaborări, doar cele mai avansate materiale genetice sunt aduse în etapa de înregistrare în vederea comercializării.
Aceste eforturi susținute și colaborarea îndelungată dintre RWA și companiile de breeding nu doar îmbunătățesc randamentul și rezistența plantelor, ci și contribuie la asigurarea securității alimentare la nivel global. Prin combinarea științei moderne cu înțelepciunea tradiției, agricultura poate depăși cu succes provocările actuale și poate oferi soluții pentru viitor.
„Tehnologia și genetica sunt cheile progresului. Cu o viziune orientată către viitor, RWA Raiffeisen Agro România este angajată în selectarea și testarea riguroasă a geneticii agricole pentru a sprijini fermierii în a face față provocărilor actuale și viitoare. Pentru noi, testarea și dezvoltarea materialelor genetice reprezintă un angajament către performanță și inovație în agricultura modernă.” Transmite Bogdan Radu, CEO RWA Raiffeisen România.
În prezent, RWA produce local în România, alături de fermieri care au o experiență vastă ca multiplicatori, semințe de orz și grâu destinate pieței din sudul și vestul țării. Semințele de porumb pentru RWA sunt obținute în loturi de hibridare din județele Iași și Brăila încă din 2010. România este recunoscută ca o țară cu o bună experiență în această activitate, ceea ce face ca RWA să producă aici semințe destinate clienților din alte țări.
Despre RWA – Raiffeisen Agro România
RWA a făcut primii pași în România în 2015, prin baza de la Orțișoara, jud. Timiș, inițial închiriată. Achiziția ei a avut loc un an mai târziu. În 2018 au fost cumpărate bazele din Căzănești, jud. Ialomița și Balaci, jud. Teleorman. Activitatea este concentrată în principal în 12 județe, în zonele limitrofe bazelor de depozitare. În ultimii ani, afacerile RWA în România s-au dublat de la un an la altul.
RWA Raiffeisen Agro România are la bază o experienţă de peste o sută de ani a grupului internaţional din care face parte. Acesta s-a extins din Austria în Europa Centrală şi de Est, deschizând noi filiale şi construind parteneriate de încredere cu furnizori şi producători locali. RWA Group, deținut de fermieri austrieci, a raportat afaceri de 2,95 miliarde euro pentru anul 2021.
Din 1999, RWA face parte dintr-o alianță strategică cu grupul german BayWa AG, ca urmare a căreia este parte integrantă a unui grup de servicii și comerț activ la nivel internațional. BayWa Ag a raportat venituri de 19,8 miliarde euro în 2021, în creștere cu 20% față de anul precedent