Zilele trecute, Ungaria a anunțat apariția unui focar de febră aftoasă într-o fermă de vaci de lapte din nordul Ungariei, în apropiere de orașul Gyor. Nu este primul caz al acestei boli depistat de la începutul anului pe teritoriul Europei. La începutul lunii ianuarie, Germania anunța primul focar de febră aftoasă după 36 de ani, într-o fermă de bivoli din apropiere de Berlin. În acest context, panica s-a instalat deja și în rândul crescătorilor de animale din România, care cer măsuri urgente din partea ANSVSA, pentru a se asigura că boala nu va ajunge și pe teritoriul țării noastre.
Având în vedere că procesatorii din România importă constant lapte de vacă din Ungaria, fermierii cer suspendarea acestor importuri până când focarele de boală vor fi neutralizate.
”Cu toții știm că zilele trecute, în Ungaria, s-a depistat un focar de febră aftoasă, o periculoasă boală infecțioasă, la un efectiv de 300 de vaci la muls, în condițiile în care, pe teritoriul României intră zilnic 10-12 camioane cu lapte din Ungaria. Din spusele specialiștilor și din constatările mele, pesta micilor rumegătoare a fost mic copil pe lângă febra aftoasă, pentru că febra aftoasă se transmite prin secreții, prin fecale, prin haine, prin cereale, pot fi purtători de virus și vectori precum caii și oamenii. Din fericire, noi, oamenii, nu suntem afectați de această boală, deoarece sucul gastric inactivează virusul, dar suntem purtători de virus.
De aceea, semnalul meu de alarmă către ANSVSA este să stopeze introducerea de lapte, animale vii, furaje, produse de origine animală, din Ungaria către România. Atât cât este nevoie, pentru o perioadă de timp, stopați importurile de animale vii, de cereale, de furaje, de lapte, de produse alimentare din Ungaria către România. Nu ne permitem să avem această pandemie pe teritoriul României, pentru că acest virus este foarte periculos și se poate extinde în toată Europa în câteva săptămâni. Trebuie să fim cu toții cu mare băgare de seamă”, a precizat Lucian Marincea, vicepreședintele Sindicatului Fermierilor Patrioți.
Precizăm că ANSVSA a dispus deja o serie de măsuri pentru prevenirea apariției febrei aftoase în România. Printre acestea se numără suspendarea transporturilor de animale și produse de origine animală dinspre zona de restricție (proximitatea localității Gyor pe o rază de 30 de km), monitorizarea sporită a tuturor transporturilor de animale din speciile bovine, porcine, ovine și caprine, precum și intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale.