
Siguranța alimentară trebuie să devină o urgență la nivel european, a scris pe pagina sa de Facebook doctorul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar S&D, care a adăugat că noul produs alimentar proaspăt autorizat de Executivul de la Bruxelles – porumbul MZIR098 – ar trebui să nu ajungă niciodată în farfuriile românilor.
„Vreau ca acest produs să nu ajungă niciodată în farfuriile românilor. Siguranța alimentară trebuie să devină o urgență la nivel european. Din păcate Comisia Europeană continuă să autorizeze importul de produse alimentare modificate genetic cu risc crescut pentru viața oamenilor și mediu. Noul porumb MZIR098 (SYN-ØØØ98-3) autorizat de Comisie este un pericol pentru sănătatea tuturor. Acest porumb fost modificat genetic pentru a conferi toleranță la erbicidele complementare care conțin glufosinat și pentru a produce două proteine insecticide (toxinele «Bt» sau «Cry»): eCry3.1Ab și mCry3A).
Sunt trei motive clare: 1. Glufosinatul este clasificat drept toxic pentru reproducere și este interzis din 2018 în UE; 2. Sunt multiple efecte secundare după expunerea la toxinele Bt care pot afecta sistemul imunitar și pot amplifica caracterul alergen al altor proteine cu care intră în contact; 3. Regulamentul (CE) nr.1829/2003 prevede că produsele alimentare sau furajele modificate genetic nu trebuie să aibă efecte adverse asupra sănătății oamenilor, animalelor și a mediului dar EFSA nu a solicitat nici acum studii suplimentare. Sper ca și Comisia Europeană, având în vedere argumentele menționate, să răspundă prompt la solicitarea de a retrage imediat proiectul de decizie de punere în aplicare a autorizației pentru acest produs. Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată!”, a scris pe pagina sa de socializare eurodeputatul român.
Comisia Europeană recidivează
În 28 septembrie 2020, trei tipuri de organisme modificate genetic (OMG) aveau să fie autorizate de Comisia Europeană pentru utilizare alimentară și producția de nutreț, mai exact soia MON 87708 (Genuity Roundup Ready 2Xtend) și MON 89788 (Genuity Roundup Ready 2Yield), respectiv A5547-127 (Liberty Link).
Acestea parcurseseră o procedură complexă de autorizare, care a inclus o evaluare comprehensivă favorabilă din partea Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA).
Cu toate că, la acea dată, vestea părea una bună pentru mulți dintre fermierii români, care depind de importurile de șrot (de cele mai multe ori provenit de la soia transgenică), decizia de autorizare nu acoperă și procesul de cultivare.
Pe atunci, oficialii europeni spuneau că statele membre ale blocului comunitar (UE27) au avut dreptul să-și exprime punctul de vedere în Comitetul Permanent și, subsecvent, Comisiei de Apel.
În condițiile actuale ale procesului, Comisia Europeană are obligația legală să continue cu autorizarea. Acest proces este valabil timp de 10 ani, iar orice tip de produs obținut din aceste trei varietăți de soia transgenică va fi supus condițiilor stricte, existente la nivelul UE, în ceea ce privește etichetarea și trasabilitatea.
Anul trecut, Parlamentul European spunea NU soiei modificată genetic MON 89788
În urmă cu aproape un an, Parlamentul European semna o rezoluție referitoare la proiectul de decizie de punere în aplicare a CE privind reînnoirea autorizației pentru introducerea pe piață a produselor care conțin, sunt compuse sau fabricate din soia modificată genetic MON 89788 (MON-89788-1), în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1829/2003 al Parlamentului European și al Consiliului, (D061871/04 – 2019/2857(RSP)).