După o perioadă de scăderi, prețul grâului și-a revenit ușor, pe burse, în urma raportului privind situația culturilor și stocurilor din Statele Unite ale Americii, dar și a prognozelor privind producția din Uniunea Europeană. Astfel, grâul a mai recuperat câțiva euro pe tonă și pare că stagnează în aceste momente.
Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole și fondator AGRI Column, pentru anul 2024 se estimează o reducere a recoltei de grâu atât în America de Nord, cât și în Uniunea Europeană.
”Grâul american va avea o suprafață mult mai redusă în 2024, cu 4% mai puțin față de sezonul precedent. Dacă alocăm un randament la hectar de 3,3 tone, ajungem la o dispariție din potențialul american de peste 2,8 milioane de tone. (…) Avem o diferență în stocuri față de martie 2023 de aproape 4 milioane de tone. (…) Am avut un raport care a generat un suport în ceea ce privește indicațiile de preț pentru grâu, iar acest lucru s-a văzut cu ușurință în cotațiile Chicago Board of Trade, care au început să crească imediat după ce a fost eliberat raportul. Euronext a cotat în creștere, și astfel am avut niște indicații care au mers în sus cu curca 3 euro/tonă la grâu, pentru secvența septembrie 2024.
Avem o diminuare de recoltă la nivel european în ceea ce privește grâul. Sunt trei organisme care generează raportări, iar toate trei au spus că grâul va scădea în volum față de anul precedent, însă nu scade neapărat din cauza problemelor legate de vreme, ci scade din cauza reducerii suprafeței”, a precizat Cezar Gheorghe în Agrojurnalul Digi24.
Pe de altă parte, lucrurile s-au complicat puțin și în Rusia, iar exportul de marfă de acolo nu merge atât de bine pe cât ar spera Guvernul de la Moscova. Astfel, cererea se mută către Uniunea Europeană, lucru care se reflectă și în nivelul de export atât al României, cât și al UE.
”Dacă grâul rusesc este stopat, imediat se va muta cererea pe bazinul Mării Negre, pe Uniunea Europeană, care merge foarte bine în acest moment. România a ajuns la un nivel de export de 5,3 milioane de tone în acest sezon, fără a socoti și comerțul intracomunitar. Mai avem de exportat cam 1 milion de tone. (…) Grâul a închis astăzi în jurul valorii de 187 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța, recoltă veche sau recoltă nouă”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.