840 de lei pentru o seră de nutreț hidroponic care hrănește 10 vite pe zi!

1

Doi ingineri au dezvoltat o seră de nutreț hidroponic alimentată cu energie solară pentru fermierii din mediul rural, care consumă cu 95% mai puțină apă și poate genera 50 kg de nutreț pe zi.

Sera lor de nutreț hidroponic i-ar putea costa pe fermieri circa 15.000 de rupii indiene – aproximativ 840 lei! –, inclusiv panouri solare, sisteme de control și alte intrări.

O cultură hidroponică se face pe un strat de pietriș sau de nisip prin care circulă permanent apă cu substanțe nutritive.

Sera de nutreț hidroponic dezvoltată de cei doi ingineri este prevăzută cu panouri solare

Cei doi inventatori, Souryadeep Basak, inginer electric din Kolkata, și Lavkesh Balchandani, inginer mecanic din Indore, au venit cu acest proiect unic pentru cursul lor de masterat în inginerie și management al energiei regenerabile de la Școala de Studii Avansate TERI, Delhi.

Funcționând pe un sistem de curent continuu, fără invertor, sera folosește direct energie solară fără a crește costurile pentru conversia energiei continue în curent alternativ (curent alternativ). Având nevoie de 95% mai puțină apă decât producția tradițională de furaje, cultura obținută în această unitate durează doar opt zile de la semănat până la hrănire, cu o perioadă de nefuncționare zero datorită naturii fără pământ a acestei întreprinderi.

Mai mult, într-o lună dată, această seră are nevoie de doar 0,5 unități de electricitate, utilizând strategii de răcire eficiente din punct de vedere energetic.

Pentru a facilita procesul de automatizare, această unitate de nutreț hidroponic folosește un microcontroler care funcționează ca o interfață pentru o rețea de actuatori și senzori. Când temperaturile cresc dincolo de un anumit punct prestabilit stabilit de fermier, sistemul inteligent de răcire al unității alimentează stropitoarele și ventilatoarele instalate.

Au început pe un acoperiș

Ideea acestui proiect le-a venit undeva în aprilie 2020, îndreptându-se inițial către culturi hidroponice de legume, fructe, plante și flori exotice. Cum pentru locuitorii din mediul rural provocările lanțului de aprovizionare implicate în distribuirea unor astfel de produse sunt greu de trecut, cei doi ingineri au luat în considerare, la finalul anului trecut, ideea unei sere de nutreț hidroponic, având în vedere că furajele sunt o componentă cheie în care centrele de producție și consum coincid în zonele rurale.

„Înainte chiar de a conceptualiza acest sistem, am lucrat însă la diferite soluții de iluminat pentru hidroponie. Am făcut unele cercetări și dezvoltări, programe de iluminare optimizate, spectre și culori care ar fi cele mai favorabile creșterii. Acest proces a avut loc cândva între iulie și august 2020. După ce am perfecționat programul de iluminare, am crescut un lot de salată verde. Acest lucru a fost făcut pentru a înțelege eficacitatea hidroponiei. Ne amintim că am cultivat salată de-a lungul iernilor din Delhi, care sunt dure. Anul trecut, au fost și multe furtuni de grindină. Am amenajat unitatea de hidroponie pe acoperișul apartamentului meu. Acesta a fost un test pentru a vedea dacă sistemul nostru poate rezista condițiilor climatice dificile”, notează Souryadeep Basak.

Cu furajele de pe un metru pătrat, hrănești zilnic două vite

Un metru pătrat pe unitate este suficient pentru a hrăni zilnic două vite. În medie, fiecare dintre aceste bovine necesită între 5 și 6 kg de furaje verzi, în funcție de greutățile respective. Cu alte cuvinte, aproximativ 12 kg de furaje provin de la 1 metru pătrat, susține Souryadeep.

„Este o structură de tip rack (cu rafturi – n.r.). Porumbul are un ciclu de cultură de opt zile, de la semințe până la hrănire. Sera furajeră are opt rafturi / niveluri. În prima zi, plantăm doar la nivelul unu și în a doua zi plantezi la nivelul doi și așa mai departe. În ziua a opta, după ce ați plantat raftul superior, raftul inferior este gata pentru recoltare. Acest lucru asigură o alimentare continuă cu furaje. Potrivit calculelor mele, dacă doriți o unitate care să genereze 50 kg de nutreț pe zi pentru 10 vite, aceasta va veni în jur de 15.000 de rupii indiene (circa 840 lei), care include panourile solare, sistemele de control și alte costuri de intrare”, arată Souryadeep Basak.

nutreț
Unitatea de nutreț hidroponic este prevăzută cu rafturi, pentru a asigura un flux continuu de furaje

Souryadeep și Lavkesh au planificat un experiment controlat pentru unitatea lor de furaje hidroponice în câteva sate de-a lungul Sunderbanilor din Bengalul de Vest, dar pandemia s-a dovedit a fi un amortizor. Cu toate acestea, ei sunt foarte dornici să lucreze cu fermierii, deoarece testarea în timp real pe teren ar conferi mai multă credibilitate ideii.

Ei nu adoptă o abordare orientată spre profit. Proiectul lor este conceput pentru a utiliza la maximum resursele disponibile fermierilor din mediul rural și pentru a le oferi un venit de bază prin cultivarea de nutreț, creșterea productivității animalelor lor și economisirea beneficiilor.

Dar sera de nutreț hidroponic nu este doar scopul final al acestor inovatori. Ei mai au în plan o unitate de cultivare a ciupercilor medicale și gourmet, dar și o seră pentru legume exotice, ierburi, flori și alte produse horticole, bazate, de asemenea, pe principiul hidroponiei.

Ideea celor doi ingineri a fost deja îmbrățișată de diverse întreprinderi private care s-au arătat interesate să acceseze și să dezvolte această seră de nutreț hidroponic. Între timp, inovatorii încearcă, de asemenea, să ajungă la alți investitori privați pentru a extinde în continuare acest proiect.