Invenție românească: SERA VERTICALĂ aduce un profit de 5 ori mai mare!

3

Sera verticală, inventată de directorul Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, Vlad Constantin, a fost inaugurată joi și se anunță a fi o soluție de succes pentru cultivatorii de legume și flori, prin avantajele pe care le aduce.

Evenimentul a adus la Buzău inclusiv reprezentanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, printre care și fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabară, care a anunțat că modelul ar putea fi brevetat astfel încât să poată fi implementat și în gospodăriile private.

Sera verticală aduce o serie de avantaje în special pentru producerea de răsaduri de legume și flori de talie mică.

În primul rând, este vorba despre asigurarea unui microclimat adecvat plantelor, pe toată perioada anului, inclusiv în perioadele caniculare, și, în același timp, condiții de muncă avantajoace pentru cei care îngirjesc răsadurile.

Potrivit inventatorului, în sera verticală pot fi menținute 27-28 de grade Celsius, când afară sunt peste 35 de grade Celsius. Asta în condițiile în care în serele normale, în aceste perioade caniculare, temperatura aerului ajunge și până la 60 de grade Celsius.

În plus, mai spune directorul Vlad Constantin, diferența dintre temperatura din partea superioară, unde ajung transportoarele cu răsaduri, este foarte mică față de clima de jos, respectiv de 4 grade. Cu alte cuvinte, în toată sera sunt condiții optime de producerea răsadurilor.

Sera verticală este și foarte profitabilă. Potrivit specialiștilor, față de o seră clasică, profitul este de cinci ori mai mare. Dacă într-o seră clasică, profitul este de 150 de lei pe metrul pătrat, în această seră verticală profitul este de 575 de lei. Asta datorită condițiilor optime asigurate pentru plante prin crearea celor 6 transportoare care plimbă răsadurile, expunându-le la o lumină și căldură constantă.sera verticală

Sera verticală nu este un model destinat exclusiv profesioniștilor, ci va fi brevetată și pentru gospodăriile private, la o scară mai mică.

„Așteptăm parametri și eu cred că ar putea să se revoluționeze sistemul de producție a răsadurilor pe verticală”, a declarat Valeriu Tabară, prezent la inaugurare.

Aflați mai multe detalii despre acest proiect în jurnalul Agro TV!