Sesiunile anuale de primire a proiectelor prin PNDR 2014-2020 se apropie de final

535

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale reaminteste tuturor celor interesati ca pe data de 18 decembrie 2015, ora 16.00 se vor inchide sesiunile anuale continue deschise în anul 2015 pentru depunerea proiectelor de investiții în vederea accesarii fondurilor europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020.

Astfel, se mai pot depune cereri de finanțare pana la termenul limita pentru Submăsura 4.2Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”. Prin sM 4.2, AFIR a primit pana la acest moment 51 cereri de finantare, cu o valoare totala de 46,6 milioane de euro. Disponibilul ramas pana la inchiderea sesiunii este de aproximativ 67 milioane de euro.

Solicitantii care intentioneaza sa depuna proiecte prin Submăsura 4.2aInvestitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol” mai au la dispozitie 9,2 milioane de euro pana finalul sesiunii. Pentru sM 4.2a s-au depus 4 proiecte, insumand 1,14 milioane de euro. Cererile de finantare pentru proiectele din sectorul pomicol necesita un timp mai indelungat de pregatire avand in vedere necesitatea eliberarii unor avize si documente suplimentare (autorizatia de plantare, proiect tehnic de plantare etc).

Proiectele primite pentru investitii finantate prin Submasura 6.3Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt in numar de 947, valorand 13,9 milioane de euro. Pana la inchiderea sesiunii fondurile disponibile pentru depunerea proiectelor prin sM 6.3 sunt in valoare de peste 75 milioane de euro.

Referitor la proiectele ce vizeaza infrastructura de irigatii, mentionam ca pentru Submasura 4.3Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice” au fost depuse on-line 11 cereri de finantare, in valoare totala nerambursabila de aproximativ 12 milioane de euro. Totodata, reamintim celor interesati sa depuna proiecte de investitii pentru infrastructura de irigatii ca mai sunt disponibile circa 249 milioane de euro prin sM 4.3, componenta infrastructura de irigatii. Mentionam ca, si in acest sector, precum in cel pomicol, pregatirea proiectelor necesita un timp prelungit de elaborare deoarece sunt necesare avize si documentatii suplimentare. Aceasta este explicatia pentru numarul mic de proiecte depuse pana acum, desi nevoia de finantare pentru aceast domeniu este foarte mare.

O importanta deosebita pentru dezvoltarea mediului rural o au submasurile din PNDR care se adreseaza beneficiarilor publici (comune sau asociatii ale acestora). Astfel, autoritatiile locale au depus pana acum prin Submasura 7.2Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica” 546 proiecte, cu o valoare totala nerambursabila de 534,2 milioane de euro. Pentru sM 7.2 mai sunt disponibile fonduri europene nerambursabile in valoare de 303,5 milioane de euro pentru o parte din componentele aferente (infrastructura de apa/ apa uzata si infrastructura educationala). (Integral pe gazetadeagricultura.info)