Pomicultorii nu intră în pauză niciodată. De aceea, AgroTV îți prezintă ce lucrări de sezon se recomandă să faci acum în livada ta.
În această perioadă călduroasă, pentru a ajuta la aerisirea coroanei, astfel încât lumina și căldura să ajungă uniform la fructe, procedează la tăierea lăstarilor „lacomi”, numiți asfel pentru că nu fac altceva decât să consume inutil din hrana care le este rezervata fructelor.
„Tot ce a crescut fără niciun rost trebuie tăiat. Nici nu mai rodesc acum, vedeți că nu au fructe, încurcă și la coacerea celor existente, pentru că impiedică lumina și căldura să ajungă la ele și, dincolo de asta, mănâncă din hrana pomului”, spune Florin Ghimisliu, pasionat pomicultor din Ștefănești, Argeș.
În afară de tăierile de curățare, tot în această perioadă Florin Ghimisliu face și altoirea în mugure dormind (altoirea în T sau altoirea în ochi dormind – n.r.), pentru că, de cele mai multe ori, soiurile de fructe care îi plac nu le găsește în pepiniere. Fie că este vorba despre unele care amintesc de gustul autentic al copilăriei, și aici vorbim de soiuri vechi care se mai găsesc doar în livezile gospodarilor, fie că își dorește unele noi întâlnite la alți pasionați de pomicultură.
„Scopul acestei altoiri este obținerea soiului de fructe care ne place. Recoltăm un lăstar maturizat din pomul respectiv, îi îndepărtam frunzele, păstrându-le doar pețiolul, și apoi, cu ajutorul unui cuțit special, secționăm pe sub un mugure. După aceasta, executăm o tăiere fină pentru a obține un fel de plic în ramura sau în pomul care va deveni portaltoi și introducem acolo mugurele secționat anterior. La final, legăm bine zona cu bandă de altoit sau chiar cu un plastic, astfel încât să se realizeze un contact perfect și, până în toamnă, să formeze calusul”, spune pomicultorul.
Altoirea în ochi dormind se practică de obicei în sezonul călduros, în perioada 15 iulie-15 septembrie, și se pretează pentru măr, păr, gutui, și piersic, iar mai spre toamnă se altoiesc vișinii și cireșii.