Situația LA ZI de pe piața cerealelor – Prețul porumbului a sărit peste cel al grâului

6

În urmă cu câteva zile, anunțam că prețul porumbului se apropie din ce în ce mai mult de cel al grâului, ținând cont de tăierile făcute de USDA în privința prognozei de recoltă la nivel mondial, precum și de abundența grâului, în special cel rusesc, care se vinde la prețuri mici. Ei bine, ziua de azi prezintă o situație atipică pe bursele internaționale, cotația porumbului trecând peste cea a grâului.

Nu este pentru prima dată când are loc un astfel de eveniment pe parcursul acestui sezon, chiar dacă grâul se vinde, în mod normal, mai scump decât porumbul.

Printre factorii care influențează prețul porumbului și cel al grâului în acest moment se numără:

  • Incertitudinea legată de situația conflictului din Ucraina. Actorii din piață așteaptă o escaladare în perioada următoare, care va influența și cotațiile bursiere. În plus, renegocierea coridorului de export se apropie cu pași repezi, iar momentan nu se știe dacă acesta va mai continua sau care vor fi condițiile pentru continuarea lui.
  • Se anunță ploi pe ”coridorul porumbului” din America de Nord, care ar putea aduce un plus de producție pentru recolta nouă.
  • Continuă ploile și în Brazilia și Argentina, ceea ce înseamnă că recolta de porumb din Argentina s-ar putea îmbunătăți ușor, însă se întârzie al doilea val de semănat de porumb în Brazilia.

În ceea ce privește cotațiile actuale, bursa Euronext ne arată în acest moment o cotație de 293.50 euro/tonă pentru grâul de panificație cu scadență în martie 2023, în timp ce prețul porumbului cu același termen de livrare se ridică la 295 euro/tonă.