Situație scandaloasă într-o comună hunedoreană

507

Parcul Național Retezat, o mare problemă pentru locuitorii comunei Râu de Mori.

România nu este țara tuturor posibilităților, ci una a paradoxurilor. Țăranii dintr-o localitate situată la poalele munților sunt nevoiți să cumpere lemn de foc de prin alte părți, în vreme ce sub ochii lor alții jefuiesc pădurile fără ca nimeni să intervină.

Primarul din comuna Râu de Mori, din judeţul Hunedoara, a semnalat această anomalie pentru cotidianul Mesagerul Hunedorean.

„Staţiunea Râuşor are enorm de suferit din pricina normelor care sunt impuse în cazul ariilor protejate de lege. Nu suntem lăsaţi nici măcar să facem captare de apă din pârâu. La această dată, alimentaţia publică ce funcţionează la cabanele şi pensiunile de aici este ilegală, apa folosită fiind dintr-o captare realizată în 1975, cu conducte metalice corodate şi fără staţie de tratare. Apa se bea pe riscul fiecăruia, practic fiind bună doar pentru uz casnic, nu şi pentru băut. Asta este draga noastră ţară. Îşi îngrădeşte locuitorii”, spune cu năduf Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.

Comunitatea locală are probleme serioase din cauza legislației. De teamă să nu se aleagă cu dosarele penale, sătenii nu mai au curaj să rupă nici măcar o creangă din copacii pădurii ce se învecinează cu comuna Râu de Mori.

„Primăria deţine aproximativ o mie de hectare de pădure, din care o parte este păşune împădurită. Avem obligaţia să plătim pază, dar doar ca să stăm şi să ne uităm la pădure.  Acum vreo doi-trei ani s-a marcat materialul lemnos care trebuia extras, deoarece pădurea se usucă tot mai mult, dar a rămas aşa. Nici cei de la Parcul Naţional Retezat şi nici cei de la ITRSV nu au curajul să taie nimic, în condiţiile actuale. Nu mai poţi tăia nici măcar un copac ce-ţi pică pe casă, ca proprietar de gospodărie aflată în areal. Cam aşa se traduce în termeni reali o zonă  protejată. Singura noastră şansă rămâne să migrăm către alte ţări. În Spania, căpşunele încă se culeg fără probleme, la fel ca şi castraveţii, în Germania. S-a exagerat cu aceste legi. Este grav, deoarece există şi persoane private care deţin pădure şi sunt legate de mâini şi de picioare. E oare normal ca oamenii care au cabane aici să se aprovizioneze cu lemne (prin cumpărare) din pădurea Buziaşului şi cea a Făgetului? Adică să plătească inclusiv transport de lemne pentru a se putea încălzi? Pentru că cea mai grea problemă a lunilor de iarnă rămâne cea a lemnelor de foc. Mergând mai departe, să ne amintim că un bătrânel a tăiat ceva pomi din spatele propriei grădini, care erau nemarcaţi şi nepuşi în valoare, aşa că a primit şase luni de închisoare cu suspendare. La tine în grădină nu mai poţi tăia nimic, fiind poziţionată în cadrul Parcului. Eşti catalogat ca infractor şi aşezat pe acelaşi palier cu delincvenţii. Străbunicii s-au născut în acea grădină şi tot ei au tăiat lemne de acolo. Acum e altă poveste. Legile sunt făcute de oameni care nu au văzut vreodată ce înseamnă viaţa unui sătean amărât şi cum se trăieşte cu adevărat într-un vârf de munte”, mai spune primarul Niculiţă Mang.