În ultimii ani, Uniunea Europeană și-a îndreaptat atenția spre cultivarea soiei, fiind conștientă de beneficiile pe care le poate aduce mărirea suprafețelor cultivate.
În 2021, producția de soia în Europa a crescut cu 6,4%, atingând 9,5 milioane de tone. Cu toate acestea, Europa nu își valorifică potențialul în totalitate, fiind depășită de alte țări precum Brazilia, Statele Unite și Argentina.
Această cultură poate aduce beneficii majore mediului înconjurător, dacă sunt urmate Bunele Practici Agricole de cultivare, putând fixa azotul atmosferic, reducând astfel fertilizarea cu azot mineral și levigarea azotului, contribuind la un mediu mai puțin poluat. Cu toate acestea, piața soiei este dominată în mare parte de Statele Unite și Brazilia, care controlează aproximativ 80% din producția globală. Uniunea Europeană depinde în mare măsură de importurile de soia din aceste țări.
Este bine de cunoscut faptul că, în America de Sud, culturile de soia sunt responsabile pentru 31% din defrișări. Spațiul nou, dedicat agriculturii fiind folosit în mare parte pentru a cultiva soia. Uniunea Europeană este responsabilă de această acțiune agresivă asupra mediului prin faptul că, cea mai mare parte din recolta provenită din noile terenuri este importată aici, în formă brută si cel mai mult procesată.
În ultimii ani, Uniunea Europeană a început să se concentreze mai mult pe producția locală de soia pentru a reduce dependența de importuri și pentru a asigura o sursă mai sigură și mai sustenabilă de proteine. În plus, se pune accent pe faptul că producția locală contribuie la reducerea amprentei de carbon și la creșterea independenței economice.
Impactul pozitiv al soiei asupra mediului înconjurător
Impactul pozitiv al soiei asupra mediului se poate vedea, succint, prin intermediul unor caracteristici ale acestei plante, pe care fermierii trebuie să le ia în considerare:
- soia este o cultură agricolă care se încadrează perfect în rotaţia culturilor din majoritatea asolamentelor;
- soia poate fixa azotul atmosferic, astfel se poate reduce sau chiar elimina fertilizarea cu azot mineral;
- datorită însuşirii de a fixa azot biologic şi aplicării mai reduse de îngrăşăminte minerale, levigarea azotului poate fi evitată păstrând astfel un mediu mai puțin poluat;
- rotaţia culturilor este o practică agricolă importantă, care menţine fertilitatea solului, soia este una din cele mai bune premergătoare pentru toate speciile din cultura mare;
- soia este o cultură, care poate fi încadrată în sistemul de agricultură ecologică, începând de la procesul de conversie şi până la producerea propriu-zisă a soiei ecologice.
O Europă fără surse de proteine contaminate de Organisme Modificate Genetic (OMG-uri)
În România, din 2023, se interzice cultivarea plantelor modificate genetic. Cu toate acestea, datorită faptului că România este o țară de tranzit pentru cantități mari de astfel de produse, care sunt aduse mai ales din Ucraina, introducerea produselor modificate genetic este inevitabilă.
În această situație, este foarte important pentru producătorii de soia să ia măsuri preventive pentru a asigura securitatea ecologică și economică a producției lor. Pentru a evita contaminarea cu Organisme Modificate Genetic (OMG), este crucial să se utilizeze semințe certificate, care sunt produse sub supravegherea experților agricoli și a autorităților. , Acestea, prin inspecții și controale riguroase pe durata producerii semințelor, certifică calitatea fiecărui lot ca fiind ne-contaminat cu OMG.
Asigurarea independenței proteice a Europei față de America
Cultivarea de soia are multiple avantaje din punct de vedere economic și nutrițional, dar în ciuda acestora, țările europene produc doar o mică parte din producția globală. Integrarea soiei în rotația culturilor poate crea condiții pentru relansarea și viabilitatea pe termen lung a culturii, astfel încât să se poată acoperi consumul european și să se reducă dependența de soia importată.
Numărul mic de hectare cultivate cu soia în Europa poate fi atribuit în principal contextului economic al secolului trecut. În anii ’60, Europa a permis importul de soia din SUA fără taxe, iar prin subvenționarea agriculturii, s-a specializat în producția de cereale. Aceasta a dus la creșterea importurilor de plante și produse proteice, printre care soia și srotul de soia.
În 1992, prin acordul de la Blair House semnat între UE și SUA, suprafața dedicată culturilor de rapiță, floarea-soarelui și soia a fost limitată la 5,1 milioane de hectare. Ulterior, Uniunea Europeană a început importul masiv de șrot de soia în 2000, după interzicerea făinii de carne și de oase în furaje.
Planul de subvenționare susținut de PNS pentru 2023-2027
Planul Național Strategic (P.N.S.) susține intervenții care să promoveze aplicarea voluntară de metode și tehnici agricole prin acordarea de plăți compensatorii.
Obiectivul general este „sprijinirea unor venituri fiabile ale fermierilor și a rezilienței sectorului agricol pentru a spori securitatea alimentară pe termen lung și diversitatea agricolă, precum și pentru a asigura sustenabilitatea economică a producției agricole în Uniune“.
Cele mai importante dintre aceste obiective sunt:
- sustenabilitatea economică a producției agricole ce este vizată cu principalele intervenții: BISS, CRISS și CIS-YF;
- aplicarea de practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil –intervenția fiind cunoscută sub denumirea PD-04;
- practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) – intervenția PD-05;
- consolidarea orientării către piață și sporirea competitivității fermelor agricole susținută prin intervenția sprijin cuplat PD-09, subvenția directă.
Soia este menționată și trecută ca plantă recomandată în cultivare în toate aceste obiective și intervenții, fiind o plantă proteică, fixatoare de azot și potrivită în asolamente pentru respectarea cerințelor de rotație. Suprafețele minime ce sunt necesar a fi cultivate pentru a accesa diferitele forme de subvenție sunt stabilite în detaliu prin Normele de aplicare din Ordinul MADR nr. 80/27 februarie 2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 118.
„Doar bunele practici din agricultură, finanțarea constantă din partea autorităților și munca susținută ne pot aduce la același nivel de producție precum Austria. Culturile de soia, pe lângă faptul că sunt o sursă alternativă de proteine, o sursă importantă în hrana oamenilor și a animalelor, pentru fermieri aduc beneficii financiare prin veniturile suplimentare din subvenții și beneficii pe termen mediu și lung prin îmbunătățirea calității solului. Pe scurt, culturile de soia au o mulțime de beneficii de care putem profita din plin începând de acum.” a continuat Bogdan Radu, CEO RWA.
Sprijinul direct PD-09
Planul Național Strategic (P.N.S) pentru perioada 2023-2027 își propune să sprijine veniturile fermierilor și să consolideze sectorul agricol prin promovarea aplicării voluntare a tehnicilor agricole sustenabile. Această subvenție oferită prin P.N.S este un bun argument pentru creșterea suprafeței cu soia de către fermierii care au experiență. Pentru anul 2023, alocarea financiară orientativă este de 26,4 milioane EURO, cu un cuantum planificat de 150 EURO/ha pentru o suprafață ce se dorește a fi de minim 176.000 hectare.
Pentru a fi eligibil în a primi finanțarea, fermierul trebuie să valorifice o producție minimă anuală de 1300 kg/ha, către unitățile de procesare și/sau să utilizeze producția în consumul propriu la nivelul fermei pentru hrana animalelor deținute. Putem spune că prin stabilirea acestei cantități minime la 1300 kg/ha se dorește încurajarea cultivării de soia și în sistem mai puțin intensiv. Un al doilea criteriu important este ca fermierul să utilizeze sămânță certificată conform legislației naționale.
Prin această intervenție se contribuie la asigurarea sustenabilității fermierilor și la nivel de țară, la menținerea unei suprafețe constante cultivate cu soia de circa 176.000 hectare.
„Vrem să luăm exemplul fermierilor și guvernanților austrieci. Ei au reușit să identifice această nevoie a Uniunii, acest deficit și să o transforme în oportunitate.
Suntem siguri că prin subvenționarea fermierilor români, dar și prin multă răbdare și deschide la acest tip de cultură, vom putea profita și noi de această oportunitate în anii care vor urma.“ a declarat Bogdan Radu, CEO RWA Raiffeisen România.
Plnul Național Strategic prevede mai multe intervenții, precum sprijinirea sustenabilității economice a producției agricole, aplicarea de practici benefice pentru mediu, practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în gospodăriile tradiționale și consolidarea orientării către piață și sporirea competitivității fermelor agricole prin subvenții directe și sprijin cuplat. Soia este menționată ca plantă recomandată în toate aceste intervenții datorită faptului că este o plantă proteică, fixatoare de azot și potrivită pentru rotație. Prin subvenția directă PD-09, fermierii români pot beneficia de o sumă orientativă de 26,4 milioane de euro pentru o suprafață de minim 176.000 hectare cultivate cu soia, unde criteriile de eligibilitate pentru această subvenție sunt realizabile. Scopul general al planului este de a spori securitatea alimentară pe termen lung și diversitatea agricolă, precum și de a asigura sustenabilitatea economică a producției agricole în Uniune.
Evoluția suprafețelor și producțiilor de soia în România începând cu 2015
Pe baza datelor publicate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, putem observa evoluția suprafețelor cultivate cu soia în România, aceasta ajungând la maximul de 169 mii hectare în 2018,în scădere la 135 mii hectare în 2022. În ceea ce privește producția , merită notate producțiile medii din anii buni 2018, 2019 și 2021 când s-au obținut peste 2,5 tone la hectar, cea ce confirmă că în România se poate realiza obiectivul de a fi cultură profitabilă. În anii cu secetă producțiile medii nu au scăzut dramatic, nivelurile de 1,86 și 1,96 arată că mare parte din suprafața cu soia este irigată.
Cypress, o soluție marca RWA Raiffeisen
Dacă sunteți în căutarea unui soi de semințe de soia cu plasticitate foarte bună, soluția este Cypress de la RWA Raiffeisen România. Această plantă se adaptează și dă rezultate în cele mai dificile condiții, fiind foarte puternică și sănătoasă. De asemenea, este o varietate versatilă, cu un potențial de producție impresionant de 4700 kg/ha.
Pentru mai multe detalii despre acest produs accesați link-ul
https://raiffeisen-agro.ro/pf_rwa/cypress/
Despre companie
RWA Raiffeisen Agro România are la bază o experienţă de peste o sută de ani a grupului internaţional din care face parte. Acesta s-a extins din Austria în Europa Centrală şi de Est, deschizând noi filiale şi construind parteneriate de încredere cu furnizori şi producători locali. RWA Group, deținut de cooperativele de fermieri austrieci, a raportat afaceri de 2,95 miliarde euro pentru anul 2021.
LINK-URI:
https://raiffeisen-agro.ro/
https://raiffeisen-agro.ro/pf_rwa/cypress/
https://raiffeisen-agro.ro/produse-soia/