Soiul de măr „Frumos de Boscop”

939

Pomul este viguros, iar ca ramuri de rod predomină țepușele. Pomul are talie mijlocie sau mare cu trunchiul mult mai gros decât la alte soiuri, cu scoarța netedă, care se exfoliază în plăci late, longitudinale.

Coroana este mare, sferică, puternică și largă. Ramurile de schelet sunt groase, degarnisite la bază, formează cu axul unghiuri de 45-60 grade. Ramurile de rod sunt reprezentate prin țepușe și nuielușe, cu scoarța de culoare brun-roșiatică, cu aspect brumat. Lăstarii de lungime și grosime mijlocie, sunt roșiatic-cenușii, cu multă pubescentă și lenticele mari, cafenii. Mugurii vegetativi sunt mari, ovoizi, cu pubescentă slabă, lipiți de lăstar iar mugurii floriferi sunt mai roșiatici, cu vârful ascuțit. Frunzele sunt foarte mari, ovale, cu vârful acuminat, pubescente pe partea inferioară, scorțoase, cu marginile serate. Pețiolul lung și gros, de culoare verde deschis.

Florile mari, au petalele aproape înroșite, cu nervurile proeminente. Spre sfârșitul înfloririi roșeața dispare treptat iar bobocii florali de culoare roșie-violacee. Fructul este de mărimea mare sau foarte mare, având greutatea medie de 125 g și maximă de 258 g. Forma este variabilă, conic-trunchiată sau sferic-turtită, asimetrică, ușor vălurată sau costată. În secțiunea transversală, conturul este neregulat; fructul devine trunchiat în partea superioară. Culoarea de fond este verde-gălbuie în momentul recoltării, iar mai târziu galbenă pai murdar. Peste această se așterne culoarea acoperitoare roșie cărămizie, spulberată, reprezentată prin dungi late, întrerupte, cu marginile neregulate, roșii carmin intens. Culoarea fructului este acoperită cel puțin pe jumătate din suprafață cu rugină aspră, grosieră, de culoare brun-măslinie. În anii ploioși și în regiunile reci și umede, rugina acoperă aproape toată suprafața fructului.

Pulpa este galbuie, suculentă, acră sau numai acrișoară, cu dulceața slabă și puțin aromată. Până la începutul lunii decembrie este tare, elastică, mai târziu devine moale, întrucât va fi făinioasa și cu gust vinuriu plăcut. Maturitatea de consum începe în luna noiembrie și se prelungește până la sfârșitul lunii martie. (gazetadeagricultura)