Solutia lui Ion Cioroianu in lupta cu seceta

530

Vicepresedintele Pro Agro indeamna agricultorii sa cultive orz in loc de porumb si rapita in loc de floarea soarelui.

Agrometeorologul Daniel Alexandru a vorbit in cadrul emisiunii Agricultura la Raport, de la Agro TV, despre fenomenele meteo extreme din tara noastra. “Specialistii in agricultura au la dispozitie traininguri in care sunt prezentate metode de adaptare la miscarile climatice. Cele mai bune prognoze sunt cele de termen scurt. Exista fenomene meteo extreme care pot in trei ore sa deformeze imaginea unui an agricol intern”.

Schimbarile climatice ii sperie cel mai tare pe agricultori, insa Alexandru considera ca exista solutii. “Nu mai avem anotimpuri bine definite. Nu mai exista perioada de repaus intre culturi. Pentru plante nu este un efect tocmai bun. Culturile inainteaza in vegetatie, de exemplu intr-o toamna calda, dar nu reusesc sa dea rodul cel mai bun daca nu au zapada pe timp de iarna. Porumbul are nevoie de precipitatii pentru a putea avea o recolta buna. Nu este perimata doar cantitatea, ci si calitatea. Exista insa masuri de adaptare. Se pot utiliza soiuri adaptate actualelor soiuri din Romania. Conditii de clima din Romania s-au schimbat fata de anul 1990”, a declarat specialistul ANM.

Ion Cioroianu, vicepresedintele Pro Agro, a simtit nevoia sa intervina si sa ofere alte solutii: “Nu exista soiuri rezistente la seceta. Asta este doar marketing. Asa scriu cei care vand seminte. In cel mai bun caz, un soi este tolerant. Planta fara apa nu poate sa dea rod. De la opt frunze in sus, porumbul are nevoie de apa. Din pacate, strategia o fac cei care vand imputuri, in functie de ceea ce au in depozit. Ca sa avem productii de cereale mai bune, trebuie sa cultivam mai multe cereale de toamna. Sa inlocuim porumbul cu orzul, sa cultivam rapita in loc de floarea soarelui”, este de parere cunoscutul agricultor din tara noastra, care este de parere si faptul ca mazarea de toamna poate fi o solutie.