În urmă cu aproximativ o lună de zile, premierul Nicolae Ciucă le promitea fermierilor din sectorul creșterii vacilor de lapte o soluție prin care să reducă presiunea pusă asupra lor în ultima perioadă și să echilibreze prețul laptelui. După ce această măsură a fost implementată, însă, lucrurile au mers din rău în mai rău, spun crescătorii de vaci.
Reducerea prețului laptelui la raft s-a resimțit puternic în buzunarele fermierilor, deși înțelegerea fusese că aceștia nu vor fi afectați deloc, iar impactul ar fi trebuit să fie resimțit în mod egal de către procesatori și comercianți.
”Pentru fermieri a dus la un singur cuvânt: catastrofă. Acesta este singurul cuvânt care poate să descrie ceea ce se întâmplă în zona de ferme. Acum o lună, noi am avut două întâlniri cu premierul, în care s-a stabilit ca fermierul să fie protejat, iar pe acest fond să fie redus prețul la raft cu 20% – 10% retailul și 10% procesatorul. Din păcate, au început din acel moment presiuni constante pe fermieri. Dacă atunci vorbeam de 1,9-2,2 lei/litru la poarta fermei, acum vorbim de 1,5-1,8 lei/litru. Toate prețurile au căzut cu 25-30%, pe fondul unor negocieri extrem de dure, procesatorul solicitând în general împărțirea acestor reduceri solicitate de către Consiliul Concurenței”, a precizat Ionuț Lupu, director executiv Holstein RO, pentru AGRO TV.
Potrivit reprezentantului crescătorilor de vaci, autoritățile nu și-au făcut treaba așa cum trebuia în privința monitorizării prețului laptelui. În plus, măsura impusă de la Palatul Victoria a afectat doar o mică parte din produsele lactate prezente pe rafturile magazinelor din România.
”Din punctul nostru de vedere, Consiliul Concurenței nu și-a făcut treaba privind per ansamblu filiera laptelui, s-a uitat doar în zona de procesare și cea de retail. Avem o întreagă discuție legată de disciplina în piață, însă nimeni nu se uită la ceea ce se întâmplă, efectiv, la poarta fermei. Suntem acum în discuții cu Ministerul Agriculturii, se fac eforturi, domnul ministru încearcă să caute soluții punctuale, dar știm că vorbim de niște limitări bugetare extrem de dure, e clar procesatorii sunt veniți în România pentru a face profituri și au adaosuri comerciale cât se poate de generoase, iar pentru noi lucrurile par aproape de neieșit.
Se simt ușoare reduceri de preț la raft, (…) însă acea reducere stabilită la Palatul Victoria impactează undeva între 3% și 5% din volumul total de lapte și produse lactate comercializate în România. Decizia a fost corectă până într-un punct, dar nu a fost implementată corect în piață și a impactat un volum foarte mic de lapte. Ne dorim ca după discuțiile pe care le vom avea cu premierul și săptămâna aceasta, să se facă ajustări, astfel încât să se simtă cu adevărat o repoziționare a produselor românești și a laptelui românesc la raft, pentru că altfel vom asista la un abandon al acestei activități din partea multor fermieri, în foarte scurt timp”, a mai explicat Ionuț Lupu, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.