Soluția tehnologică propusă fermierilor pentru 2017

564

Tehnologia Shredlage înseamnă animale mai sănătoase și o producție mai mare de lapte.

Utilizat deja la scară largă în SUA, Shredlage este un proces de prelucrare pentru producerea de siloz de porumb. Acesta implică tocarea plantelor la lungimi mai mari decât în mod obișnuit, între 26 și 30 mm, urmată de prelucrarea materialului tocat cu ajutorul tehnologiei speciale de zdrobire a boabelor Shredlage. Rolele zdrobitorului de boabe, prevăzute cu caneluri elicoidale cu rotire în sens opus, toacă fragmentele de coceni și zdrobesc boabele pentru a le sparge complet. În plus, fragmentele de tulpini sunt mărunțite longitudinal extrem de eficient, iar scoarţa este decojită datorită suprafeței speciale a rolelor.

Această prelucrare intensivă mărește de mai multe ori suprafața materialului tocat, îmbunătățind în mod semnificativ fermentarea bacteriană în timpul însilozării și mai ales în timpul digestiei din rumenul vitelor.

Shredlage  înseamnă siloz de porumb tăiat la lungime mare, care a trecut, de asemenea, printr-un proces de prelucrare specială. Această prelucrare specială poate fi obținută numai cu ajutorul rolelor zdrobitorului de boabe original Shredlage. Claas a obținut licența pentru fabricarea rolelor zdrobitorului de boabe Shredlage, pe care le va produce la fabrica Claas Industrietechnik din Paderborn.

Testele efectuate în 2012 la Universitatea din Wisconsin indică faptul că Shredlage  sporește semnificativ eficiența silozului de porumb în rumen, crescând și nivelul de amidon din toate părțile plantei. Prin urmare, producția zilnică de lapte de la cirezile studiate a crescut cu până la doi litri/vacă. În plus, structura benefică pentru rumen a furajelor a îmbunătățit starea de sănătate a vitelor.

O producție mai mare de lapte și animale mai sănătoase nu sunt singurele avantaje pe care tehnologia Shredlage le oferă producătorilor de lactate. Un nivel mai mare de amidon permite reducerea cantității de concentrat furajer utilizat și în general obținerea unei producții mai mari de lapte. De asemenea, este posibilă limitarea sau chiar eliminarea suplimentelor de fibre, cum ar fi paiele, permițând astfel reducerea costurilor.

Co-fondatorii Shredlage L.L.C., Directorul General Ross Dale și Directorul Tehnic Roger Olsen, au inventat procesul care a dat și denumirea companiei. Ambii lucrează ca nutriționiști pentru fermele de lapte din SUA.

Cu mai mulți ani în urmă, aceștia au identificat beneficiile furajelor de porumb tăiate la lungimi mai mari și ale mărunțirii plantelor. Înainte de aceasta, nutriționiștii de animale susținuseră ani de-a rândul tendința tocării plantelor la lungimi mai mici, însă au observat că aceste lungimi mai mici nu ofereau un răspuns optim la nevoile rumenului. Aceasta deoarece este împiedicată formarea stratului plutitor din rumen, fapt care afectează rumegarea. Prin urmare, este necesară limitarea în consecință a silozului de porumb din rația de furaje.

În 2008, Roger Olsen, tatăl său și Ross Dale au dezvoltat primul prototip al noului zdrobitor de boabe Shredlage. Sistemul a îndeplinit cerințele pentru prelucrarea intensivă a plantei și a boabelor, cu lungimi foarte mari de tocare. O versiune de lucru a fost construită în scurt timp, urmată de cinci modele diferite pentru testele efectuate pe câmp. În cele din urmă, Dale și Olsen au ales cel mai performant zdrobitor de boabe și l-au montat pe 25 de combine de recoltat furaje Claas Jaguar. Și așa a început povestea de succes. În prezent, peste 60% din fermele de lapte din estul SUA și 35% din cele din vestul SUA utilizează cu succes tehnologia Shredlage.

Cerințele referitoare la lungimea de tocare și la prelucrarea silozului diferă foarte mult în funcție de fermă și utilizare. De la lungimi de tocare foarte mici, între 3,5 și 12 mm, până la lungimi mai mari de 25 mm în cazul Shredlage. În termeni generali, în prezent au fost identificate trei grupe de cerințe.

Grupa de cerințe 1: siloz tocat la lungime mică.

În această categorie intră silozul tocat la lungimi cuprinse între 3,5 și 12 mm. Silozul tocat la lungime mică este utilizat atât pentru uzinele de biogaz, cât și pentru hrana vacilor de lapte și de carne. În acest caz, materialul trebuie să fie omogen, scurt și extrem de fin. Este necesar și un standard foarte ridicat de despicare a boabelor. Acest tip de siloz, cu eficiență fizică redusă, este utilizat mai ales în sectorul de producere a biogazului. Dacă este utilizat pentru hrana vitelor, acesta trebuie să fie suplimentat cu cantități suficiente de fibre alternative.

Grupa de cerințe 2: siloz tocat la lungime mare.

Silozul lung „clasic” este tocat la lungimi cuprinse între 12 și 22 mm și este utilizat de mulți ani în numeroase țări. Pe lângă despicarea boabelor, în acest caz este nevoie de îmbunătățirea eficienței fizice; totuși, diferitele componente ale hranei nu sunt despicate atât de intens ca în cadrul procesului SHREDLAGE. Totuși, silozul tocat la lungimi mari are un efect fizic mai mare, îmbunătățind rumegarea; în trecut, singurul inconvenient s-a dovedit a fi densitatea mică de ambalare a grămezii de siloz.

Grupa de cerințe 3: Shredlage.

Shredlage  este un proces relativ recent de prelucrare utilizat în America de Nord, care presupune lungimi foarte mari de tocare, de până la 30 mm. Datorită nivelului foarte ridicat de despicare a boabelor, care poate atinge intensitatea unui efect puternic de măcinare, nivelul de amidon – o sursă de energie – disponibil în rumen este sporit. În plus, tulpinile plantelor sunt supuse unui proces intensiv de prelucrare pe lungime, scopul fiind producerea de siloz cu o eficiență fizică semnificativ sporită, îmbunătățind rumegarea.

Conceptul de zdrobitor de boabe CLAAS – soluția optimă pentru toate cerințele.

Cu MCC SHREDLAGE, CLAAS își extinde portofoliul de zdrobitoare de boabe pentru aplicații speciale și oferă o soluție complementară interesantă pentru contractorii din agricultură, dar și pentru producătorii de lactate care dispun de echipamente proprii. Conceptul CLAAS MULTI CROP CRACKER (MCC) cu o carcasă standardizată și role ale zdrobitorului de boabe ce pot fi înlocuite rapid va include pe viitor și renumitul sistem MCC CLASSIC cu eficiență dovedită. Acesta este conceput pentru prelucrarea silozului tocat la lungime mică de 3,5 – 12 mm, utilizat în principal pentru producerea biogazului, dar și pentru hrana vacilor de lapte. O altă noutate este zdrobitorul de boabe MCC MAX dezvoltat de CLAAS, care îndeplinește cerințele legate de tocarea silozului la lungime mare. Sistemul permite prelucrarea la lungimi de tocare variate cuprinse între 7 și 22 mm, fiind astfel o variantă extrem de flexibilă de zdrobitor de boabe pentru contractorii care lucrează cu mai multe ferme diferite.

Scala lungimii de tocare din diagramă prezintă limitele principalelor domenii de utilizare. MCC CLASSIC este ideal pentru lungimi mici de tocare, începând de la 3,5 mm. Prin urmare, acest zdrobitor de boabe cu 125 / 125 dinți (diametru de 250 sau 196 mm) și un diferențial de viteză de 30% este conceput în principal pentru prelucrarea silozului de porumb pentru uzinele de biogaz. În același timp, MCC CLASSIC rămâne o tehnologie cu eficiență dovedită în tocarea la lungimi de până la 12 mm utilizate în mod tradițional pentru pregătirea furajelor de porumb pentru hrana vacilor de lapte și de carne. O rolă de schimb cu doar 100 de dinți, ce poate fi comandată prin intermediul sistemului de comandă a pieselor de schimb, de exemplu, extinde domeniul de utilizare a acestui zdrobitor de boabe la lungimi de tocare mai mari de 12 mm.

Noul MCC MAX este soluția perfectă pentru cerințe care se pot schimba zilnic, de la lungimi mici de tocare până la lungimi de 22 mm, fără a fi necesară schimbarea rolelor. Noii segmenți de frecare cu suprafețe combinate de frecare și tăiere, precum și diferențialul de viteză de 30% permit o prelucrare mai intensă prin frecare, cu efecte suplimentare de tăiere și forfecare care nu erau posibile în trecut. Prin urmare, principalele avantaje ale sistemului MCC MAX sunt utilizarea flexibilă pentru lungimi de tocare foarte variate, prelucrarea mai intensă și efectele mai pronunțate asupra structurii silozului.

MCC SHREDLAGE  îndeplinește cerințele strategiei care îi poartă numele. Rolele cu profil de dinţi de ferăstrău și o canelură elicoidală, 110 / 145 dinți și un diferențial de viteză de 50% prelucrează silozul pentru a crește producția de lapte și de carne. În funcție de conținutul de materie uscată, sistemul permite obținerea unor lungimi de tocare de 26 până la 30 mm. La un conținut mai mare de materie uscată, sunt posibile lungimi de tocare de 21 mm.

În viitor, rolele SHREDLAGE  vor fi produse sub licență de CLAAS la fabrica CLAAS Industrietechnik din Paderborn, unde sunt fabricate și binecunoscutele role cu profil de dinți de ferăstrău. La fel ca sistemul MCC MAX, începând din 2016 MCC SHREDLAGE este disponibil ca dotare din fabrică sau pentru montare ulterioară pentru modelele JAGUAR 870, 880* şi modelele de la 950 la 980.