SOLUTIE NATURALA PENTRU DEPARAZITAREA CAPRELOR

929
dav

Emanuele La Barbera și Alessandra Rabittiis, agricultori ecologici din Umbria, Italia, au găsit o cale naturală de reducere a numărului de paraziți care provoacă suferință caprinelor lor. Emanuele și Alessandra cresc 70 de capre negre din Alpi și produc lapte și produse lactate. Cea mai mare parte a terenurilor lor agricole este destinată pășunilor, cerealelor și legumelor – care sunt necesare pentru furaje. Produc o varietate de brânzeturi de capră care se vind direct din fermă.

Alessandra: „Nu am vrut să folosim tratamente chimice și am început să căutăm o soluție alternativă. Am adus găini ouătoare negre, care ajută la  controlul paraziților din  adapost, prin  consumarea larvelor insectelor.”
Paraziții sunt obișnuiți la capre. Acestia pot avea un impact negativ atat asupra sistemului digestiv al caprinelor, cat și asupra  producției de lapte, ceea ce poate duce uneori la probleme grave de sănătate. Unii fermieri aleg să utilizeze resursele medicale pentru a reduce paraziții, dar unii dintre acești dăunători devin  rezistenți la tratamente.

Când caprele lui Emanuele si Alessandra au început să sufere de impactul paraziților, au vrut să găsească o
soluție de lunga durata, care era în conformitate cu practicile lor agricole: „Ne conducem ferma  ca o economie etică și ca pe un proiect social. Pentru a ne câștiga existența, trebuie să fim productivi și să oferim alimente de calitate, care respectă mediul și eficiență energetică.”

Căutând o alternativă la tratamente chimice, Emanuele a făcut studii veterinare, în timpul cărora  s-a specializat în creșterea animalelor: „Am decis să încerc un experiment, combinand diferite animale care ar putea furniza un produs, o sursă de venit și să extinda ferma, dar să rămână complementare activitatii principale de productie a  laptelui de capră”.

A ales o rasă robustă de găini neagre ouatoare, care sunt un prădător natural al paraziților ce îi afectează caprele. După introducerea găinilor în aceeași incintă cu caprele, Emanuele a putut vedea un impact pozitiv clar. El a observat o  buna relație de simbioza între animale: „Par să fie prieteni buni. Puii stau sub capre sau pe spatele lor, oferind căldură și protecție. In schimb, găinile, puicuțele în special, se hrănesc cu larvele paraziților și cu muștele pe care le găsesc pe asternut”.

Emanuele a petrecut ceva timp evaluând numărul optim de găini raportat la spatiu si numarul caprelor. De asemenea, a trebuit ajustat programul de curățare a grajdurilor și găsita configurația optimă pentru hranirea caprinelor. Eforturile  au condus la un bonus suplimentar,  spune Emanuele: „Pe măsură ce  gainile scurma patul de paie,  creează un flux de aer care este benefic pentru fermentație. Acest lucru duce la  valorificarea gunoiului de grajd, pe care noi il  vindem ca  îngrășământ de calitate.”

Munca  lui Emanuele și Alessandra nu a trecut neobservată. Ferma lor a fost premiată cu „Bandiera Verde Agricoltura”, un premiu acordat fermelor din Italia care folosesc metode agricole inovatoare.