Apa este esențială pentru viața plantelor, dar ce se întâmplă atunci când avem inundații? Ploile extreme sunt mai frecvente acum, spun oamenii de știință, deoarece furtunile se formează într-o atmosferă mai caldă din cauza schimbărilor climatice.
În grădină, prea multă apă poate avea consecințe fatale, spune Nick Goltz, directorul UConn Plant Diagnostic Laboratory de la Universitatea din Connecticut din Storrs, Connecticut: „Inundațiile privează rădăcinile de oxigen, ceea ce duce la boli de putrezire a rădăcinilor, iar apoi plantele nu pot trage apa în sus și prin frunzele și țesutul vascular. În mod ironic apa este peste tot, însă nici o picătură de băut pentru plante, astfel devin uscate”.
CE POATE FACE AGRICULTORUL?
Evitați să mergeți pe noroi dacă grădina dvs. a fost afectată de inundații și așteptați până când solul s-a uscat în mare parte înainte de a evalua daunele. Aplicarea oricărei greutăți sau presiune pe solul umed poate duce la compactare și poate elimina și mai mult oxigen din jurul rădăcinilor care luptă. O plantă cu doar câteva frunze simptomatice poate să se recupereze, dar una care este complet ofilită probabil nu o va face, a spus Goltz, adăugând că plantele cu rădăcini puternice și adânci, precum copacii și unele plante perene, au cele mai bune șanse de recuperare.
Plantele slăbite sau stresate de apa de inundație sunt mai susceptibile la dăunători și boli, așa că fiți cu ochii pe ele și tratați problemele pe măsură ce apar, care ar putea avea loc luni mai târziu. Ramurile rupte ale copacului trebuie îndepărtate imediat, dar păstrați tăierea majoră pentru când condițiile se îmbunătățesc pentru a evita slăbirea în continuare a unui copac deja stresat.
SUNT BUNE DE MÂNCAT FRUCTELE ȘI LEGUMELE INUNDATE?
Fructele și legumele inundate trebuie considerate contaminate și nu consumate. „Dacă partea pe care o mănânci atinge apa, atunci este un fruct/legumă nesigur” chiar și în cazul în care este spălată sau gătită pentru că, pe lângă bacteriile din apa stătătoare, ar putea fi prezente scurgeri din curțile din apropiere, pesticide, canalizare și contaminanți chimici”, a spus specialistul american.
În plus, Goltz spune că „în cele mai multe cazuri, este bine să plantați o recoltă cu creștere rapidă în solul care a fost inundat”.
SOLUL
Inundațiile elimină substanțele nutritive și pot perturba drenajul. Goltz recomandă să trimiteți un eșantion de sol la autoritățile locale pentru a testa ce nutrienți sau amendamente ar trebui să fie completate și dacă pH-ul solului trebuie ajustat.
Dacă locuiți într-o zonă predispusă la inundații, există pași pe care îi puteți lua pentru a evita sau cel puțin pentru a minimiza daunele viitoare, cum ar fi cultivarea legumelor la altitudini mai mari sau în paturi înălțate. Goltz recomandă, de asemenea, săparea șanțurilor sau instalarea drenurilor franțuzești pentru a ține apa departe de plante, conform, apnews.ro