Sorin Minea critică legea privind risipa alimentară

413

Camera Deputaţilor a adoptat actul normativ, dar specialiștii din industrie critică acest demers.

“Nu are nici o legătură cu risipa, îi atinge mai mult pe comercianți, care vor încerca să ia banii de la noi, dar când vrei să faci un lucru bun cu forța asta îți iese. În loc să ia Legea 150/2016 (care modifică și completează Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare n.r.) să o modifice, să o facă aplicabilă, scot pe bandă tot felul de cretinisme. Din punctul meu de vedere legea cu risipa alimentară este fortaţă, greşită și are incă foarte multe lucruri neclare. S-ar putea să aducă mai multe prejudicii decât avantaje”, a declarat Sorin Minea, președintele Romalimenta.

Acesta a mai menționat că anumite prevederi din lege au probleme foarte mari, pentru că “apare ca o afacere” în contextul în care TVA este deductibilă, dar în același timp se returnează 3% din valoare și firmele care iau produsele pot ulterior să le vândă.

“Ne deranjează foarte mult faptul că apare ca o afacere în toată treaba asta. E deductibilă TVA, este o chestie foarte corectă, dar în același timp se returnează 3% din valoare și firmele care le iau pot să le vândă cu 25% mai scump. Păi, e donație sau e vânzare? De asemenea, trebuie să vorbim și de cele trei zile înainte de expirare. Să lăsăm la o parte că sunt produse care au două-trei zile tot termenul de expirare, dar s-ar putea că cei care plătesc să fie procesatorii. Un al treilea lucru a fost că i-am rugat să nu se regăsească și produsele de origine animală deoarece sunt foarte problematice. Recent, la banca de alimente, cum se cheamă în Franța, a fost un caz major de salmoneloză. E foarte riscantă și am înțeles că vor fi vândute și în magazine specializate pentru oameni săraci. Mie mi se pare o chestie foarte ciudată. Va fi foarte greu de gestionat“, a adăugat șeful Romalimenta.