Sorin Minea (Romalimenta): Taxa pentru ambalaje în România este de mai mult de 10 ori mai mare decât taxa din Bulgaria

478

Introducerea taxei de mediu pentru ambalaje va scoate de pe piaţă produsele româneşti, care nu vor mai putea concura ca preţuri cu cele provenite din import, pentru care nu se vor percepe sume separate 

“Beleaua mea este că eu nu am greşi, nu am făcut nimic, dar trebuie să plătesc aceste taxe. M-am întâlnit cu cei din Guvern şi mi-au spus să plătesc banii pentru ambalaje şi apoi să îi dau în judecată pe cei care încasează taxele, ca să îmi iau banii înapoi. Consider că aceasta este o glumă. După ce intru în faliment şi eu şi ceilalţi, să îi dau în judecată pentru ce? Aşa că, vrem sau nu vrem, aceste costuri vor fi mutate către consumator, fiindcă orice cost suplimentar apare în preţul final, fiindcă nu aduc bani de acasă, că n-am de unde.Beleaua cea mare, pe care puţini au înţeles-o este că nu mai avem competitivitate faţă de produsele de afară, fiindcă pentru ele nu se plăteşte această taxă”, a explicat la AGRO TV, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Cea mai mare taxă de acest gen este plătită în Germania, şi depăşeşte 200 de euro, pe tona de produs, pe alte locuri fruntaşe se află Austria şi Franţa, iar pentru celelalte state europene există o medie, de 50 de euro, dar bulgarii plătesc doar 30 de euro ca taxe de acest gen. “Ştiţi cât înseamnă 2 lei pe kilogram? 500 de eur0. Deci taxa în România este de mai mult de 10 ori mai mare decât taxa din Bulgaria şi este dublă faţă de cea din Germania. unde colectarea se face în proporţie de 70%, în timp ce în România colectarea se face în proporţie de 3%”, a precizat preşedintele Romalimenta, care spune că astfel România învârte câteva sute de milioane de euro, dintr-un buzunar în altul, fără să se facă nimic real pentru colectare.