Sprijin financiar DE URGENȚĂ pentru micii fermieri și modificări la Programul Tomata

2

De parcă nu aveau deja suficiente probleme, legumicultorii români au fost loviți zilele trecute de o altă năpastă care le-a produs pagube importante. Mai multe localități cu tradiție în producția de legume în spații protejat au fost lovite de fenomene meteo extreme, care au distrus o mare parte din culturile înființate de micii fermieri anul acesta.

Din acest motiv, Uniunea Salvăm Țăranul Român a transmis o solicitare de urgență către Guvern, Ministerul Agriculturii, Parlamentul României și toate celelalte autorități responsabile, pentru a găsi resursele necesare de acordare a unui sprijin financiar și a altor facilități pentru legumicultorii afectați de acest dezastru. Vă redăm în rândurile de mai jos comunicatul USȚR:

”Având în vedere fenomenele meteo extreme din ultimele zile (vânt puternic cu caracter de
vijelie, temperaturi scăzute, îngheț târziu de primăvară etc.) înregistrate în perioada 28-30.03.2023 la nivelul țării noastre, fermierii români au suferit pagube importante: astfel
suprafețe importante de legume cultivate în spații protejate și solarii de răsaduri au fost
afectate cu procente de 20-100% distrugându-se atât structurile solariilor, foliile de
acoperire, culturile deja înființate, răsadurile din răsadnițele fermierilor, etc.

De asemenea, în urma temperaturilor nocturne negative(conform ANM) au fost afectate și culturile de viță de vie, pomi fructiferi și cartofi.

În acest sens Uniunea Salvăm Țăranul Român va solicita sprijinul în acordarea unei SCHEME DE AJUTOR DE STAT cu CARACTER DE URGENȚĂ pentru despăgubirea fermierilor
afectați și prelungirea perioadei de recoltare din programul TOMATA 2023 până la data de 31 iulie 2023.

Menționăm că la această dată o parte din fermierii din sectorul Legume, Fructe și Cartof sunt greu încercați de pagubele suferite și se văd în imposibilitatea înființării culturilor și repararea dezastrelor materiale provocate de aceste fenomene meteo extreme.

Luând în considerare cele semnalate de noi vă rugăm să acordați atenția cuvenită și să veniți în sprijinul fermierilor cu o formă de sprijin financiar cu caracter de urgență pentru a salva ce se mai poate salva din anul agricol 2023.

Vă mulțumim respectuos și ne bazăm pe sprijinul dumneavoastră.”