Starea culturilor agricole ACUM – Îi va îmbogăți grâul pe fermieri în 2023?

5

Ploile din ultima perioadă le oferă speranțe mari fermierilor din multe zone ale țării, cu privire la recolta pe care o vor obține la culturile însămânțate în toamna anului trecut. Atât grâul, cât și orzul sau rapița arată bine în momentul actual, în zone care s-au confruntat anii trecuți cu episoade destul de dure de secetă.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu fermieri din zona de sud a țării, pentru a afla exact, ”de la firul ierbii”, cum stă situația în culturi.

”Culturile de toamnă, grâu, orz, rapiță, arată foarte bine în zona noastră. Am avut precipitații în toamnă; nu foarte multe, dar suficiente încât plantele care au fost semănate în perioada optimă să plece bine în vegetație. Înfrățirea este corespunzătoare. La rapiță, foarte mulți fermieri deja au dat cu un regulator de creștere, pentru că dăunătorii sunt prezenți din cauza temperaturilor ridicate. Sunt fermieri care altă dată nu tratau grâul, dar acum au trebuit să intervină cu un fungicid, iar la rapiță sunt deja la al doilea insecticid. Eu zic că e un început bun pentru anul agricol 2022-2023”, a precizat Cornel Stroescu, fermier din județul Mehedinți.

”Și la noi este tot la fel, imediat după ce am semănat în toamnă am avut parte de precipitații. Grâul este răsărit foarte bine la momentul acesta, chiar a și înfrățit foarte bine, mai ales că în ultima perioadă am mai avut undeva la 40 de litri/mp de precipitații. Se anunță un an bunicel. Eu cred că dacă mai avem ceva precipitații luna aceasta și luna februarie, este un an care promite”, ne-a spus fermierul Valentin Popa din județul Teleorman.

”În momentul acesta, din punct de vedere al fenofazei, rapița arată foarte bine, culturile de păioase arată mulțumitor. Avem și atacuri de insecte și de boli, iar temperaturile pozitive au făcut ca în acest moment culturile să nu se afle într-o fază de călire foarte bună, astfel că temperaturile foarte scăzute ar avea o influență destul de proastă asupra acestora. Precipitațiile sunt mai mult decât mulțumitoare, iar rezerva de umiditate a solului a început să se refacă”, a subliniat Constantin Epure, fermier din județul Vâlcea.

Cu toate că lucrurile stau bine în zonele mai sus menționate, există și zone în care apa nu este suficientă încă. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), situația cea mai gravă în privința rezervei de umiditate este în Dobrogea, dar și în mai multe puncte din Moldova. Acolo, culturile suferă încă din cauza secetei pedologice moderate, puternice sau extreme.