Home Stiri START depuneri cereri! Ordonanta pentru acordarea despagubirilor la seceta, publicata in Monitorul...

START depuneri cereri! Ordonanta pentru acordarea despagubirilor la seceta, publicata in Monitorul Oficial!

85 views
START depuneri cereri! Ordonanta pentru acordarea despagubirilor la seceta, publicata in Monitorul Oficial!

A fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli pentru înființarea culturilor în toamna anului 2019 afectate de seceta pedologica. 

începând de astăzi, fermierii trebuie să depună cereri în termen de 10 zile, la Centrul Județean APIA. După aceasta, vor urma controale administrative pe un eșantion de 5% din cererile depuse și după vor fi virați banii către fermieri.

Schema se aplică până la data de 31 decembrie 2020. Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică și ai depus cererea unică de plată 2020. Suprafața calamitată trebuie să reprezinte peste 30% aferentă culturii afectate. 

Compensațiile acordate ca ajutor de stat reprezintă maximum 40% din devizele de cheltuieli pentru fiecare cultură de toamnă calamitată, se arată în actul oficial.

Valoarea ajutorului de stat se determină pentru fiecare cultură în funcție de suprafețele calamitate înmulțite cu cuantumul maxim al ajutorului de stat aferent fiecărei cutlturi.

Sumele de bani vor fi verate către fermieri prin centrele județene APIA.

Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat sunt: grâu – 925 lei/ha, secară – 925 lei/ha, triticale – 805 lei/ha, orz – 912 lei/ha, orzoaică – 951 lei/ha, ovăz – 772 lei/ha și rapiță – 1002 lei/ha.