Ștefan Gheorghiță: ”Fondul mutual e un fel de Caritas, nu poate funcționa”

3
Ștefan Gheorghiță: ”Fondul mutual e un fel de Caritas, nu poate funcționa”

Posibilitatea înființării unui fond mutual în agricultură a fost un subiect mult discutat în ultimul an, odată cu dezastrul provocat de seceta din anul agricol trecut. Mulți fermieri consideră că un astfel de fond mutual ar fi fost de mare ajutor în contextul anului 2020, însă sunt și voci care consideră că un astfel de sistem este sortit eșecului, iar România are nevoie de un sistem mai complex.

Una dintre aceste voci este Ștefan Gheroghiță, fermier din județul Brăila, care și-a expus punctul de vedere în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Potrivit fermierului, fondul mutual în agricultură este doar o poveste, pentru că un astfel de sistem nu poate fi eficient.

”Un fond de gestiune a dezastrelor din agricultură merge bazat pe firmele de asigurare. Orice fonduri mutuale care se gândesc înseamnă gândul că cineva va trage o țeapă. Fonduri mutuale nu există nicăieri, în afară de Franța, unde sunt două mici povești la fondul de pescuit și fondul pentru producătorii de sămânță. În rest nu există, fiindcă e un fel de Caritas, nu poate funcționa”, a subliniat Ștefan Gheroghiță.

Agricultorul brăilean a explicat că în privința despăgubirii fermierilor afectați de dezastre, există doar două formule de succes: despăgubirile oferite de stat sau modelul existent în Spania, unde fondul de gestiune a dezastrelor este integrat într-un sistem de asigurare mai complex.

”Există două formule în comunitate: ori despăgubim noi, și asta înseamnă să fim ca Germania, ori trebuie să fie ca la spanioli – plătim și primim, iar dacă nu plătim, nu primim. Și nu e vorba dacă vrem sau nu vrem, că nici la RCA nu se pune problema dacă vrem sau nu. Plătim, e obligatoriu. Așa trebuie să fie și aici, iar când vine seceta, înghețul, bruma, pesta porcină, despăgubim de acolo. Eu nu vreau ajutor de la Guvern. Vreau un cadru legal ca să mă pot apăra, atâta tot. Dar dacă tu, Guvern, nu ești în stare, ești incapabil să faci ceva, atunci plătește. Nu e vina mea că tu mă blochezi să mă apăr”, a mai precizat Ștefan Gheorghiță.