Ștefan Gheorghiță: Un fermier pierde 6-7% din profit din cauza GAEC-urilor

6

Problema GAEC-urilor a pus pe jar sectorul agricol din România în ultimele luni, iar Ministerul Agriculturii face demersuri la Bruxelles pentru a obține o derogare de la respectarea acestor condiții și anul viitor. Cele două GAEC-uri în cauză, 7 și 8, ar obliga fermierii să respecte o anumită rotație a culturilor, respectiv să lase 4% din suprafața fermei teren necultivat.

Într-o analiză explicată în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, fermierul Ștefan Gheorghiță a explicat de ce implementarea acestor reguli ar fi nefavorabilă sectorului agricol românesc. Potrivit acestuia, prin respectarea acestor condiții, fermierii ar pierde mult mai mult decât banii disponibili prin subvenții.

”Dacă tu, Comisie Europeană, vii să îmi impui restricții de producție, fiindcă să înțeleagă toată lumea, noi lăsăm acel teren pârloagă, dar costuri pe el avem. Subvenția europeană nu acoperă costurile cu arenda, cu impozitele locale, cu amortismentul, cu întreținerea; fiindcă nu e doar așa, îl lași pârloagă și atât, ci trebuie să îi faci anumite operațiuni de igienizare care se fac pe bani.

Toate aceste lucruri aduc fermierul în situația în care el nu cheltuie 4% din profit, pierde mai mult, fiindcă el are costuri mai mari decât venitul cu subvenția. În condițiile acestea, estimarea mea este că un fermier de bun simț pierde undeva la 6-7% din valoarea profitului pe care îl obține. 6-7% înseamnă foarte mult pentru orice industrie”, a precizat Ștefan Gheorghiță pentru AGRO TV.

Mai mult, pierderile acestea ar veni ca o lovitură fatală pentru multe ferme, după ce subvențiile la hectar s-au redus, iar seceta a provocat pierderi grave în ultimii ani.

”Mai mult decât atât, mai trebuie făcută o mențiune. Cel puțin în România, nu știu în celelalte țări, valoarea subvenției cumulate pe hectar a scăzut față de precedentul Program Național Strategic. În condițiile acestea, ce facem? Și nu în ultimul rând, România, în zonele de sud-est și est, a avut o secetă cumplită care se adaugă la alți ani precedenți foarte proști”, a mai subliniat Ștefan Gheorghiță.

Întreaga analiză a fermierului brăilean poate fi urmărită în înregistrarea emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”.

video
play-sharp-fill