Fermierul Ștefan Muscă acuză: Nu ajutăm Ucraina, ci firmele americane care își tranzitează cerealele prin România!

63

Fermierii români sunt din ce în ce mai revoltați pe liderii politici, acuzându-i că iau decizii împotriva intereselor României și în favoarea firmelor străine.

Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți, îi acuză pe liderii coaliției de guvernare că, prin semnarea acordului de tranzitare a cerealelor ucrainene prin țara noastră, România nu ajută atât țara vecină, lovită de război, cât mai ales firmele americane care dețin terenuri în Ucraina și fac afaceri cu cereale. Mai mult, Ștefan Muscă spune că firmele străine sunt favorizate, în timp ce fermierii români sunt lipsiți de orice fel de sprijin din partea statului român pentru a-și putea valorifica marfa, creându-se astfel o concurență neloială pe piața de cereale din România.

„Domnul Ciucă și domnul Ciolacu – deci n-are nicio vină ministrul Agriculturii – au plecat în Ucraina, au semnat acel acord de tranzitare a cerealelor din Ucraina în România. Firmele astea, și să spunem clar de la început, că de asta am venit aici să spun adevărul, deci firmele americane dețin 28% din suprafața de teren din Ucraina, de 40 de milioane de hectare. Îmi spuneți dumneavoastră cât face, dar face mai mult decât suprafața țării noastre. Cu acele cereale nu ajutăm Ucraina, ci ajutăm firmele americane care tranzitează pe-aici. Firmele, traderii care veneau și făceau contract cu Muscă să vină să ia cerealele n-au mai venit niciuna. Li se duc cereale de aicea (din Ucraina – n.r.), vin pe tren, 6.000 de vagoane pe zi, vin TIR-uri… Lui Muscă nu-i permit… deci aici vine durerea mea: de ce mă tratezi pe mine mai rău decât îl tratezi pe ăla? Muscă nu avea voie să plece cu mai mult de 24 de tone pe TIR pe șosea. Ei pleacă cu 45 de tone, fără taxe, fără absolut nimic, și distrug infrastructura! Pe mine nu mă lasă. Mie îmi oprește șoferul și îl distruge, îi ia permisul. Pe ăla îl lasă!”, a declarat fermierul Ștefan Muscă într-o emisiune realizată pe canalul de YouTube EVZ Capital.