Cazul fetițelor de la Iași intoxicate cu o substanță antiparazitară pentru animale, dintre care una se află în moarte clinică, nu este, din păcate unul singular, este semnalul de alarmă tras de medicii ieșeni, atât cei de la spitalul de pediatrie, cât și medicii veterinari de la spital pentru animale al Universității Științelor Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
Totul pleacă de la folosirea unei substanțe antiparazitare pe care ciobanii o au pentru oi, Diazinol. Iar în tot mai multe sate, oamenii apelează la această substanță când cei mici au păduchi.
Produsul Diazinol, concentrat emulsionabil antiparazitar de uz extern, se recomandă pentru prevenirea şi tratamentul scabiei (sarcoptică, psoroptică, chorioptică, demodecică) şi a ectoparazitismului produs de căpuşe, păduchi, purici şi alte insecte la bovine, ovine, caprine şi suine.
Utilizarea acestui produs la oameni este contraindicată, însă medicii ieșeni de la Spitalul Sf Maria spun că astfel de produse sunt, din păcate, mult prea des folosite în mediul rural, de aici și numărul mare de cazuri din ultima perioadă. Cea mai recentă situație este cea a celor două surori de 3 și 4 ani din satul Goești, județul Iași, care au ajuns la spital, cea mai mică fiind cel mai grav caz din ultimii trei ani.
Medicii veterinari trag un semnal de alarmă și spun ca părinții să nu mai folosească astfel de substanțe antiparazitare și la oameni pentru că sunt foarte periculoase pentru că se absorb foarte repede în piele și provocări leziuni puternice.
„Produsele de uz veterinar cum a fost și acest Diazinol, în cazul incriminat, se diluează de 200 până la 1.000 de ori, adică un litru la o mie de litri în ultilizările la animale. Deci este extrem de riscant să se folosească produsul ca atare și repet – se absoarbe prin pielea intactă. Cu cât pielea este mai fină, în speță a copilașilor, cu atât absorbția este mai rapidă”, explică Gheorghe Solcan, cadru didactic la USV Iași.
Medicii veterinari precizează că inhalarea unei astfel de substanțe este cea mai periculoasă, pentru că vaporii din toxic din pulmon ajung direct la creier.
„Dacă un copil bea din greșeală o soluție potențial toxică se provoacă voma, se fac spălături intestinale, dar în cazul absorbției trans cutanate produsul se stochează în țesutul gras și prin circulație sistemică ajunge direct la creier”, adaugă Gheorghe Solcan.
Numai în județul Iași, luna trecută au mai fost 11 astfel de situații. Totodată în ultimii doi ani au mai apărut și următoarele exemple: patru minori din județul Iași au ajuns la spital după ce au inhalat insecticid. Aceștia au fost aduși la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul Sf Maria împreună cu mama lor. Cei patru frați, trei băieței și o fetiță, cu vârste de 1 an, 4, 5 și 9 ani și au stat mai multe zile spitalizați.
Totodată, bunica a trei fetițe din localitatea Jigoreni din Țibănești, a turnat o substanță toxică peste acestea pentru a o scăpa de păduchi și s-a ales dosar penal pentru vatamare din culpă. De asemenea, un alt caz a fost semnalat în județul Vaslui. Acolo, ambulanța Bârlad a intervenit la Untești pentru un băiat de 5 ani intoxicat accidental cu o soluție pentru deparazitarea oilor.
Din fericire nici unul dintre acești minori nu a murit.
În cazul fetiței de 3 ani din satul Goești, situația este cea mai critică, fiind vorba deja de moarte cerebrală.
Tatăl fetiței (foto sus) crește animale, în special oi având o stână la capătul satului, iar din lapte și brânză reușește să aducă un ban acasă vânzând-le într-o piață din Iași.
Acum Gheorghe Gavrilescu nu își poate opri lacrimile și spune că nu înțelege cum de soției lui i-a venit ideea să spele fetițele pe cap cu Diazinol, substanța pe care el o folosea pentru oi.
Astfel de drame ajung să se întâmple și din cauza lipsei educației din mediul rural, dar și a faptului că este o rușine să recunoaștem că cei mici pot lua păduchi. Din păcate, în astfel de cazuri se poate ajunge și la pierderea de vieți omenești, cel mai mare preț pe care îl poate plăti un părinte.