Subvenția APIA în avans pentru fermierii din sectorul vegetal

11

Una dintre cele mai așteptate subvenții APIA pentru fermierii din sectorul vegetal, sprijinul cuplat, ar putea ajunge în conturi mai devreme decât era de așteptat. De obicei, această plată se face după data de 15 mai, când se finalizează depunerea tuturor documentelor justificative ale fermierilor. Această dată, însă, va fi decalată.

Potrivit discuțiilor avute de fermieri cu oficialii de la Ministerul Agriculturii, se pare că data limită pentru depunerea documentelor va fi mutată la 31 martie, astfel încât și subvenția APIA ar putea ajunge mai devreme în conturile beneficiarilor.

”Ce ne interesează pe noi foarte mult este renumitul sprijin cuplat vegetal acordat legumelor în spații protejate și legumelor cultivate în câmp. O să fie câteva modificări. Ministerul a luat decizia de a uniformiza data de depunere a documentelor pentru tot ceea ce înseamnă sprijin cuplat vegetal.

Se pot depune documentele după ce ne înscriem la APIA pentru a primi acest tip de sprijin. Facturile de semințe și de comercializare se pot depune până la data de 31 martie a anului următor celui de depunere a cererii. Dacă până acum aveam pentru unele sectoare data de 31 octombrie, iar la alte tipuri de sprijin cuplat se putea duce până la 15 mai, acum s-au uniformizat toate la 31 martie.

Noi zicem că avem două aspecte foarte bune aici. În primul rând, ne dă posibilitatea ca în perioada de repaus vegetativ să ne pregătim documentele de comercializare mai amănunțit și mai în liniște. Al doilea element este că acum avem șansa ca după data de 31 martie să primim sprijinul cuplat”, a precizat Ion Păunel pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

video
play-sharp-fill