Subvenție APIA, plătită doar pe jumătate. Ce spun reprezentanții Ministerului Agriculturii

10

În urmă cu câteva zile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunța că a efectuat plățile integrale către 7.083 de apicultori declarați eligibili și 14 forme asociative legal constituite, beneficiari ai Programului Național Apicol (PNA). Se pare însă că lucrurile nu stau chiar așa, și doar jumătate din sumele anunțate au intrat la plată pentru unii fermieri.

Mai exact, banii care au fost plătiți de APIA către apicultori până acum au fost cei proveniți de la Comisia Europeană, în timp ce restul de 50% care trebuie să provină de la bugetul de stat nu au fost virați încă.

Un consilier al ministrului interimar al agriculturii, Marian Irinei, a încercat să lămurească problema într-o postare pe pagina sa de facebook, spunând că tranșa a doua (partea din bugetul național) urmează să fie plătită în perioada următoare.

”În altă ordine de idei, referitor la deconturile din Programul Național Apicol depuse de către apicultori, ieri, APIA a semnat și trimis OP-urile către bănci, pentru a fi efectuată prima tranșă de plată (e vorba de fondurile FEGA), urmând că ce-a dea doua tranșă (din bugetul național) să fie plătită în perioada următoare.
Ca referință:
– O cutie Cutie = 168.5209 lei
– Familia de albine = 170,1913 lei
– Matca = 17,02 lei
Pentru toate celelalte solicitări (echipamente, medicamente, etc) decontarea s-a făcut integral. Procentul s-a aplicat doar la cutii, familii de albine și mătci, restul de produse/echipamente s-au decontat la prețul de achiziție, fără TVA”, a scris Marian Irinei.
Consilierul de la MADR a mai adus lămuriri și în privința proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol.
”1. Proiectul de Hotărâre a fost semnat de către Adrian OROS – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, încă de luna trecută, iar în acest moment se află pe circuitul de avizare interministerial, fiind trimis către cele 3 ministere avizatoare (Ministerul Finanțelor, Ministerul de Externe și Ministerul Justiției) pentru a obține avizele necesare, înainte să ajungă pe masa Guvernului pentru aprobare;
2. În aceeași zi, proiectul de hotărâre a fost trimis și către Secretariatul General al Guvernului în vederea includerii pe agenda reuniunii pregătitoare;
3. Imediat ce va obține avizele, acesta va ajunge pe masa Guvernului pentru aprobare.
După ce proiectul va obține toate avizele și va fi aprobat de către Guvern, vă voi informa public, postând detaliile complete privind documentele necesare pentru obținerea sprijinului și termenul de depunere a acestora”, a mai transmis Marian Irinei.