Home Stiri agricole Subventie de 40 de milioane de euro! Cati fermieri impart aceasta suma

Subventie de 40 de milioane de euro! Cati fermieri impart aceasta suma

739 views

Daniel Botanoiu, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat joi seara la emisiunea Agricultura la Raport, difuzata de postul de televiziune Agro TV.

Cele mai importante informatii din sectorul agricol ajung la fermieri, indiferent ca vorbim despre mari afaceristi sau simpli tarani, prin intermediul postului de televiziune Agro TV. Joi seara, in cazul emisiunii Agricultura la Raport, Ovidiu Ghinea a discutat cu Daniel Botanoiu, ministru secretar de stat in cadrul MADR, despre cele mai arzatoare probleme din agricultura.

LEGEA FONDULUI FUNCIAR

Daniel Botanoiu: “Sunt modificari esentiale. Nu ma refer acum la retrocedari sau la despagubiri. Am eliminat birocratia, astfel incat fermierii sa nu mai piarda timpul atunci cand vor sa faca o investitie. Toata lumea stie ca in jurul plopului nu mai creste nimic. Am hotarat ca cei care infiinteaza paduri sa fie atenti ca umbra copacilor sa nu mai cada pe terenurile invecinate. Cand infiinteaza padurile trebuie sa ia in calcul acest lucru. Asta a fost dorinta fermierilor. In aceea ce priveste programul pomicol, cea mai importanta noutate se refera la faptul ca acum se pot infiinta livezi si in interiorul localitatilor, nu doar pe terenurile agricole. Acum se pot obtine mult mai usor fonduri europene pentru ca am facut aceasta modificare”.

PROGRAMUL PENTRU CARNEA DE PORC

Daniel Botanoiu: “Este un program extraordinar de bun. In 1989, Romania avea 13-14 milioane de porci. Acum sunt doar 4-5 milioane. Este un sector delicat la nivel european. Pana acum rana asta a tot fost pansata, dar niciodata vindecata. Este un sector important, care consuma porumb, capitol la care noi suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste productia. Acelasi program ca la noi exista si in alte state europene. Este un sector special. La animale esti cu ele 365 de zile pe an. Nu poti sa-ti iei concediu niciodata. Efectele nu sunt doar pentru zootehnie, ci si pentru cei din sectorul vegetal. Aceste program este construit cu ajutorul crescatorilor de porci”. 

PROGRAMUL PENTRU TOMATE

Daniel Botanoiu: “Pana acum au aplicat pentru acest program 6.064 fermieri. Mai sunt inca vreo 14.000 care se pregatesc sa o faca. Valoarea totala a proiectului este de 40 de milioane de euro. Cei care fac agricultura asa cum trebuie vor obtine banii fara probleme. Este o zona deficitara. Anul acesta s-au cautat foarte mult rasadurile. Sunt doua faze in acest an. Prima se incheie in luna mai, iar a doua incepe in vara si tine pana in noiembrie. Tinerii sunt interesati de acest program care se va intinde pe opt ani”. 

SISTEMUL DE IRIGATII

Daniel Botanoiu: “Nu putem avea predictibilitate cu productia daca factorii care concura la obtinerea ei nu sunt asigurati. Apa gratuita de la sursa pana la statia de presiune reprezinta un obiectiv realizabil. Ne dorim sa crestem cat mai mult suprafata ce poate fi irigata. Nu vom scoate din circuitul agricol nici o bucata de teren. Vom face imbunatatiri pe o retea deja existenta. Pana in 2020 ne-am propus sa avem 1,9 milioane de hectare ce pot fi irigate”. 

PRIORITATILE MADR

Daniel Botanoiu: “In primul rand, vrem sa platim la timp subventiile. Apoi urmeaza sistemul de irigatii si programul pentru porc. In perioada urmatoare vom stabili care sunt produsele deficitare. Trebuie gasita o formula pentru ca tinerii care doresc sa se intoarca la tara sa primeasca terenuri agricole pentru a-si dezvolta afaceri serioase in mediul rural. Tinem cont atat de nevoile agricultorilor, cat si de ale consumatorilor”.