Subventie de CRIZA pentru crescatorii de pasari! Documentul publicat de MADR

39
Subventie de CRIZA pentru crescatorii de pasari! Documentul publicat de MADR

Fermele de păsări afectate de pandemia COVID-19 vor primi un sprijin considerabil din partea statului! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat pe site-ul oficial în dezbatere publică un proiect de act normativ privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității fermierilor din sectorul avicol, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus.

Potrivit documentului, ajutorul se acordă crescătorilor de păsări, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, după caz, precum şi persoanelor juridice care desfăşoară activitate de creștere și/sau reproducție a păsărilor pentru carne sau ouă.

În proiectul de ordonanță de urgență publicat de MADR se precizează că ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, funcție de speciile și categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare și găini rase grele. Valoarea totală care poate fi plătită pentru fiecare întreprindere nu depășește 100.000 euro, iar uuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne și pui de curcă, respectiv 0,014 UVM pentru găini ouătoare și găini rase grele.

Actul mai precizează că perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative este de 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, iar plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2020.

Pentru a fi eligibili la acordarea sprijinului, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:

a) să dețină exploatație autorizată sanitar veterinar;
b) să desfășoare activitate de creștere și/sau reproducție a păsărilor în semestrul I al anului 2020;
c) nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile și respectă prevederile de la punctele 20 și 23 din Comunicarea CE – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 (2020/C91I/01);
d) nu se află în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidentelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta proiectul de act normativ cu un CLICK AICI.