Subvenții APIA 2023: Care este sprijinul cuplat de peste 2000 de euro/hectar

328

Una dintre schemele de plați directe cuplate adresate fermierilor din sectorul vegetal este intervenția PD-14 – Sprijinul cuplat pentru venit – sămânță de cartof.

Alocarea financiară orientativă pentru această intervenție în anul 2023 (contribuția Uniunii în EUR) este de 1.300.650 de euro, cuantumul unitar planificat fiind de 2.001 euro/hectar.

Pentru perioada 2023-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 650 ha. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.

Beneficiarii acestei scheme de sprijin sunt solicitanții care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului cuplat prevăzute de legislația națională, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul cuplat pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul Politicii Agricole Comune (planuri strategice PAC) și finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) 1305/2013 și (UE) 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului.

Condițiile de eligibilitate pentru intervenția PD-14 – Sprijinul cuplat pentru venit – sămânță de cartof sunt următoarele:

  • Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, pe teritoriul României cu respectarea definiției fermierului activ prevăzută în legislație;
  • Fermierul este beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare teren arabil;
  • Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha;
  • Fermierul deține autorizaţie pentru producerea seminţei de cartof;
  • Fermierul valorifică o producție minimă de sămânţă de cartof/ha, prevăzută în legislația națională subsecventă;
  • Fermierul face dovada că utilizează și produce sămânţă de cartof certificată, conform legislației naționale.

Sprijinul va contribui la: asigurarea materialului săditor liber de boli virotice; menținerea suprafețelor cultivate cu cartof pentru sămânță; menținerea veniturilor producătorilor de sămânță de cartof; reducerea riscului de abandon al culturilor pentru obținerea seminței de cartof.

Mai multe detalii privind PD-14 – Sprijinul cuplat pentru venit – sămânță de cartof puteți afla aici.