Situația delicată legată de cerealele din Ucraina care intră fără probleme pe teritoriul României ar putea aduce, în perspectivă, și anumite beneficii pentru fermierii români. La nivelul Parlamentului European există semnale pentru începerea negocierilor, astfel încât subvențiile acordate agricultorilor din România să fie aduse la nivelul celor din Occident.
Europarlamentarul Carmen Avram a explicat întreaga situație în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”. Potrivit acesteia, România are șansa să obțină un buget suplimentar pentru subvenții în viitorul exercițiu financiar, dacă știe să-și negocieze poziția.
”Noi, în Parlamentul European, pot să vă garantez că vom avea o poziție comună, fermă și explicită, pe care o vom exprima ori de câte ori va exista ocazia, pentru că pe noi ne-a înfuriat foarte mult această discuție interminabilă în care se ține mai mult cont de politic. De fiecare dată când a fost vorba de o nedreptate, noi am făcut front comun. Dincolo de asta, depinde foarte mult de puterea de negociere a miniștrilor agriculturii.
Ar trebui ca România să obțină ceva, pentru că niciun alt stat nu se duce și negociază ceva care este vital și nu-și dă acceptul până când nu obține ceva la schimb. România ar putea să joace o carte mare acum, prin care să obțină altceva.
De exemplu, se vorbește tot mai mult de creșterea subvențiilor. Eu am avut două amendamente pe care le-am trecut prin plenul Parlamentului. Există un moment propice, acum, să se deschidă discuția creșterii subvențiilor. Nu numai pentru faptul că Parlamentul European, într-o situație extrem de rară, a votat acest amendament să accepte să creștem subvențiile la statele care au subvenții sub media europeană, cum e România, dar vin și alegeri europene. În aceste alegeri europene, când totul se ia de la zero, se poate deschide discuția pentru aceste negocieri, în perspectiva în care va fi un nou buget european în 2027. Discuția trebuie începută acum, pentru ca atunci când se va decide noul buget european, să poată trece cu o sumă suplimentară pentru subvenții. Sectorul din România are nevoie de subvenții egale, având în vedere performanțele lui, mărimea suprafeței agricole și faptul că e o nedreptate. Din ce știu de la colegii mei din țări occidentale este că ei ar accepta, în Consiliu, să fie pusă o sumă suplimentară, astfel încât țările care au acum subvenții mari să nu fie nevoite să taie pentru a le crește pe cele ale României. Trebuie începute negocieri acum, pentru că e un moment foarte bun în care noi pierdem pe o parte, dar putem începe să câștigăm mult în viitorul apropiat”, a precizat Carmen Avram pentru AGRO TV.