Subvenții BLOCATE la plată de APIA – Când ajung banii în conturile fermierilor

12

Subvențiile suplimentare pe care trebuie să le primească fermierii pentru ”Măsura 10 – Agro-mediu și climă” și ”Măsura 11 – agricultura ecologică”, au fost blocate o perioadă de timp de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Totuși, fermierii care vor să primească acești bani nu mai au mult de așteptat.

Potrivit directorului general al APIA, Adrian Pintea, blocarea acestor plăți a avut de-a face cu o modificarea care a trebuit făcută în sistemul informatic. Cu toate acestea, problemele s-au rezolvat, iar autorizările la plată către fermieri au început de săptămâna aceasta. Astfel, subvențiile pe măsurile 10 și 11 urmează să intre în conturile fermierilor în cursul zilelor următoare.

”În ceea ce privește cele două măsuri, adică Măsura 10 – Agro-mediu și climă, cât și Măsura 11 – Agricultura ecologică, aceste autorizări la plată au fost blocate de către noi. De ce? Pe lângă cele două fonduri pe care le gestionează APIA, adică FEGA și FEADR, a mai apărut încă un fond, EURI, pe care a trebuit să-l implementăm în sistemul informatic”, a precizat șeful APIA pentru AGRO TV.

Potrivit lui Adrian Pintea, agenția realizează zilnic plăți către fermieri, în valoare de 20-30 de milioane de euro.

”Începând de luni am demarat și aceste plăți, atât la măsura 10, cât și pe măsura 11. Zilnic facem plăți în valoare de 20-30 de milioane de euro, deci răspunsul este că au început și aceste plăți”, a mai spus Pintea.