Subvenții suplimentare APIA în 2023! Fermierii au la dispoziție 470 milioane EURO pe an

12

Eco-schemele reprezintă unul dintre elementele noi din Planul Național Strategic (PNS), iar prin intermediul acestora, fermierii vor putea să primească subvenții suplimentare de la APIA în perioada 2023-2027. Ele nu sunt obligatorii pentru fermieri, însă cei care nu le aplică ratează șansa de a primi aceste subvenții suplimentare.

Eco-schemele de care vor beneficia fermierii români sunt următoarele:

  • Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil;
  • Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale);
  • Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști;
  • Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte;
  • Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, directorul general APIA, Adrian Pintea, a făcut câteva precizări legate de schemele de plată care vor fi disponibile pentru fermieri începând din 2023.

”Ne așteaptă un an 2023, când România va pune în aplicare noua Politică Agricolă Comună, prin intermediul Programului Național Strategic 2023-2027, finanțat din FEGA- Pilonul I și FEADR – Pilonul II. Conform PNS-ului, Pilonul I va avea alocat 9,78 miliarde euro pentru plățile directe, intervențiile sectoriale pe măsurile de piață au un buget de 151 milioane euro, iar colegii de la AFIR au un buget de 5,8 miliarde euro, din care 2,4 miliarde vor intra din nou în administrarea APIA, pentru măsurile de mediu și climă.

În această perioadă de programare, cel puțin 35% din bugetul total este dedicat intervențiilor adresate obiectivelor specifice de mediu și climă. Nu sunt modificări semnificative, sunt anumite denumiri care au fost schimbate. La condiționalități sunt schimbări, în ceea ce privește așa-numitele eco-scheme, dar și aici fermierii trebuie să știe că ele sunt niște plăți care se adună la plata de bază. Nu este obligatoriu să le accesezi, dar este păcat să le pierzi, pentru că sunt undeva la 470 milioane euro pe an”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

Pentru mai multe detalii despre eco-scheme, CLICK AICI.