Continuăm seria prezentării noilor măsuri de sprijin incluse în Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027, iar de această dată vă aducem în atenție o serie de subvenții suplimentare pe suprafață pe care pot să le primească fermierii care fac conversia la practicile de agricultură ecologică.
Linia de finanțate ”DR-04 – Agricultura ecologică – Conversie” vine în continuarea Măsurii 11 din PNDR 2014-2020.
În fișa măsurii de sprijin din PNS, Ministerul Agriculturii precizează că sprijinul acordat pentru conversia la practicile de agricultură ecologică va contribui la reducerea emisiilor
de gaze cu efect de seră, precum și la reducerea cantităților de produse de protecție a plantelor utilizate și la diminuarea fenomenelor climatice extreme.
Sprijinul prevăzut în cadrul acestei intervenții se acordă pe unitatea de suprafață agricolă (hectar) fermierilor care se angajează în mod voluntar să adopte practici și metode specifice agriculturii ecologice, așa cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 848/2018.
Sprijinul se acordă sub formă de plăți compensatorii și vor fi plătite de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Intervenția DR-04 conține 6 pachete, cu următoarele subvenții suplimentare:
- Pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreț) aflate în conversia la agricultura ecologică – 293 euro/ha/an,
- Pachetul 2 – legume (inclusiv cartofi) aflate în conversia la agricultura ecologică – 500 euro/ha/an,
- Pachetul 3 – livezi aflate în conversia la agricultura ecologică – 620 euro/ha/an,
- Pachetul 4 – vii aflate în conversia la agricultura ecologică – 530 euro/ha/an,
- Pachetul 5 – plante medicinale și aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică – 365 euro/ha/an,
- Pachetul 6 – varianta 6.1 – pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – 143 euro/ha/an,
- Pachetul 6 – varianta 6.2 – pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică combinat cu un angajament de agro-mediu și climă – 39 euro/ha/an.
Perioada de angajament pentru conversia la metodele de agricultură ecologică este de maximum 2 ani pentru culturi anuale și maximum 3 ani pentru culturi perene.
Suprafața eligibilă:
- terenuri agricole din categoriile de folosință încadrate ca terenuri arabile (Pachetul 1, 2 și 5), livezi (Pachetul 3), vii (Pachetul 4) și pajiști permanente (Pachetul 6),
- angajamentele pentru conversia la agricultura ecologică se aplică la nivel de parcelă agricolă, neexistând posibilitatea schimbării parcelelor pe perioada angajamentelor,
- pachetul 6 – pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică se poate aplica atât la nivel național – varianta 6.1, cât și în combinație cu angajamente de agro-mediu și climă aplicabile pe pajiști permanente în zonele eligibile aferente acestora – varianta 6.2,
- parcelele agricole utilizate ca pajiști permanente pentru care se află în derulare un angajament de agromediu şi climă nu sunt eligibile pentru sprijinul acordat prin varianta 6.1 a Pachetului 6.
Cerințe specifice:
- beneficiarii intervenției trebuie să respecte practicile specifice agriculturii ecologice pe suprafețele agricole care fac obiectul angajamentului, pe toată perioada de desfășurare a acestuia,
- beneficiarii țin o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea angajamentelor,
- în cazul pajiștilor permanente pentru care se încheie angajamente, se asigură pe toată perioada angajamentului o încărcătură minimă de animale de 0,3 UVM/ha.
Din cauza limitărilor bugetare, valorile plăților compensatorii acordate se mențin la nivelul celor din cadrul Măsurii 11 din PNDR 2014 – 2020, prin urmare acestea acoperă parțial pierderile de venit și costurile suplimentare calculate în cadrul metodologiei de calcul, astfel:
- Pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreț) – 64%
- Pachetul 2 – legume (inclusiv cartofi) – 21%
- Pachetul 3 – livezi – 56%
- Pachetul 4 – vii – 72%
- Pachetul 5 – plante medicinale şi aromatice – 48%
- Pachetul 6 – varianta 6.1 – pajişti permanente – 33%
- Pachetul 6 – varianta 6.2 – pajişti permanente cu angajament de agro-mediu și climă – 15%.