Supradozele și efectele lor la răsaduri

4

În foarte multe solarii din România, răsadurile sunt în toi la acest moment și cât mai mulți fermieri caută soluții pentru a le crea condițiile perfecte pentru un start optim al culturii. Însă, din dorința de a le stimula mai rapid, anumiți fermieri aplică doze mai mari decât cele recomandate de producători. 

În Ferma Radu din Obârșia, Județul Olt, fermierul Ionuț Victor Radu atrage atenția în mod deosebit asupra acestei practici din legumicultură.  Tocmai de aceea a realizat un lot de testare pentru a arăta efectul biostimulatorilor Daymsa în dozele recomandate, dar și în supradoză.

Fermierul oltean amintește că înainte de orice tratament fermierii ar trebui să se asigure că apa pe care o folosesc are un pH adecvat pentru ca elementele să fie absorbite de către plante. Mai jos se poate vedea un tabel cu valorile optime de pH pentru ca anumite micro si macroelemente sa fie absorbite:Tabel 1 – Schema de absorbție de micro și macroelemente în funcție de pH.

Dacă pH-ul apei este prea alcalin, pentru ca tratamentele să aibă efectul dorit , se recomandă reglarea pH-ului apei. NATURACID de la Daymsa este un produs care permite reglarea pH-ului apei într-un mod facil și fără a avea nevoie de alte instrumente (nu este nevoie de pHmetru). În plus, datorită tabelului orientativ și a schemei de culoare prezente pe etichetă, fermierul nu trebuie să cunoască nivelul de pH al apei. La 1 litru de apă, se adaugă 1 ml de Naturacid, iar apoi se amestecă. Culoarea soluției obținute se verifică cu schema de culoare prezentă pe bidonul de Naturacid și astfel se află pH-ul apei. răsaduri

Dacă soluția devine ușor gălbuie înseamnă că deja am obținut pH-ul de aproximativ 6,5 care este un pH potrivit pentru absorbția de macroelemente și anumite microelemente cheie pentru faza de răsad. 

Odată obținut pH-ul optim pentru apa ce se va folosi la tratament, se poate aplica biostimulatorul Raiza Mix produs de Daymsa. Raiza Mix susține dezvoltarea accelerată a sistemului radicular datorită efectului auxinelor provenite din algele marine, conținutului ridicat de aminoacizi liberi și a microelementelor din compoziție.răsaduri

Pentru răsaduri doza recomandată de Raiza Mix este de 25 ml la 10 litri de apă, prin aplicare foliară.

În ferma sa, fermierul Ionuț Victor Radu a realizat testarea biostimulatorului Raiza Mix la răsadurile de tomate, astfel: o alveolă fără Raiza Mix (martor), o alveolă cu doza recomandată de 25 ml Raiza Mix la 10 litri de apă și o a treia alveolă cu supradoză de Raiza Mix (mai exact de 4 ori doza recomandată) pentru a observa reacțiile cauzate în plante.răsaduri

După 10 zile de la aplicarea tratamentului, fermierul oltean a revenit cu observațiile din ferma sa. În primul rând se poate observa talia plăntuțelor de tomate în imaginea de mai jos: la dreapta lotul cu supradoza de 4 ori doza recomandată de Raiza Mix, la mijloc tratament fără Raiza Mix, iar în stânga este lotul tratat cu doza recomandată de Raiza Mix (adică 25 ml la 10 litri de apă).răsaduri

răsaduriLot fără Raiza Mix: diametru 2 mm și înălțime de 16 cm

răsaduriLot Supradoză (4 x Doza Recomandată Raiza Mix): diametru 2,5 mm și înălțime de 15,5 cm

răsaduri

Lot cu Doza Recomandată Raiza Mix ( 25 ml la 10 litri apă): diametru peste 3 mm și înălțime de 18 cm

 

Concluzii:

Plantele din Lotul Supradoză au rămas cu o talie mai mică decât în cazul celorlalte două loturi, ele blocându-se din cauza supradozării. Lotul semnificativ mai dezvoltat a fost cel tratat cu doza recomandată de Raiza Mix, respectiv 25 ml la 10 litri de apă. Aici se observă un sistem radicular foarte bine dezvoltat, dar și o plantă mai viguroasă, cu o tulpină mai fermă și o talie mai mare.răsaduri

În urma acestui experiment, nu se poate trage decât o singură concluzie și anume că este util să respectăm dozele, concentrațiile și modul de aplicare recomandat de Daymsa pentru biostimulatorii săi. Acest lucru se va traduce într-un beneficiu direct asupra evoluției plantelor și totodată va păstra cheltuielile la un nivel optim.

Biostimulatorii Daymsa sunt distribuiți pe piața din România prin echipa Natur Grup și sunt recunoscuți pentru concentrațiile mari de substanță activă și eficacitate, chiar și în condiții extreme. 

Dacă vreți să aflați mai multe sfaturi practice de la fermierul Ionuț Victor Radu care cultivă 2 hectare de legume în solarii, nu ezitați să vizitați canalul său de TikTok (@ionutvictorradu) sau pe Youtube (@fermaradu).

Dacă vreți să aflați mai multe informații despre biostimulatorii Daymsa, vizitați pagina lor de Facebook (Natur Grup Romania) sau website www.naturgrup.ro.