Acasă Agricultura Suprafața irigată a României poate crește la 1,8 milioane de hectare fără...

Suprafața irigată a României poate crește la 1,8 milioane de hectare fără afectarea resurselor de apă

163 views
DISTRIBUIȚI

Suprafața agricolă irigată a României poate fi mărită la peste 1,8 milioane de hectare, de la 610.000 de hectare fără să existe un impact negativ asupra resurselor de apă, relevă concluziile unui studiu elaborat de Ministerul Apelor și Pădurilor, la solicitarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), se arată într-un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), transmis vineri AGERPRES.

În acest sens, AFIR anunță că primește proiecte care vizează investiții în modernizarea sistemelor care au ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate, aferente submăsurii 4.3 I —  Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice — Componenta infrastructură de Irigații.

“Infrastructura de irigații este un element cheie în ceea ce înseamnă o agricultură sustenabilă în România, atât pentru fermieri, cât și pentru populație. Chiar dacă nevoia de a iriga este mare, apa folosită pentru irigații trebuie să fie gospodărită cu mare grijă, impactul consumului de apă asupra mediului, chiar și în folosul agriculturii, fiind unul major. Fără rezultatele acestui Studiu, prevăzut în Ghidul Solicitantului, Agenția nu a putut finanța până acum proiecte care să prevadă creșterea suprafeței irigate. Analiza a fost cu atât mai necesară cu cât grija noastră în implementarea măsurilor de dezvoltare rurală este legată atât de binele agriculturii cât și de protejarea mediului înconjurător și a infrastructurii naturale a României, acestea fiind condiții obligatorii pentru toate proiectele finanțate prin PNDR”, susține directorul general al AFIR, Adrian — Ionuț Chesnoiu.

Potrivit sursei citate, o investiție având ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate care afectează sursele de apă subterană sau de suprafață este eligibilă numai dacă acestea sunt considerate satisfăcătoare în ceea ce privește cantitatea de apă în planul de management al bazinului hidrografic. Totodată, eligibilitatea proiectului este dată și de analiza de mediu realizată de către autoritatea competentă, care trebuie să confirme că nu va exista niciun efect negativ semnificativ asupra mediului.

Sprijinul public pentru investițiile finanțate prin această submăsură este 100% nerambursabil și nu va depăși un milion de euro pentru fiecare proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1,5 milioane de euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare (SPA — Stații de pompare a apei, SRP — Stații de repompare).

În context, AFIR a publicat pe propria pagină de Internet studiul intitulat ,,Analiza privind potențialul impact al sistemelor de irigații asupra resurselor de apă din punct de vedere cantitativ, ca rezultat al actualizării Strategiei Investițiilor în sectorul irigații prin evaluarea indicatorilor aferenți regimului hidrologic”. Documentul, solicitat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost elaborat de Ministerul Apelor și Pădurilor.

Rezultatele cercetării arată că suprafața irigată a României poate fi mărită fără a se înregistra un impact negativ asupra surselor de apă. În consecință, suprafața irigată poate crește de la 619.000 de hectare la peste 1,8 milioane de hectare.

În cadrul studiului au fost analizate sursele de irigații, respectiv râul Dunărea, râurile interioare, lacurile naturale și lacurile de acumulare, noteză AFIR.