SUSANUL, ELIXIR PENTRU SANATATE

486

Susanul este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume însă puțină lume putini stie că este și una dintre cele mai puternice alimente medicinale. De aceea, susanul poate fi considerat un aliment minune. Conține numeroase vitamine, proteine și nutrienți. Spre exemplu vitaminele A și E, lecitină, calciu, fier și magneziu. De asemenea mai este o sursă bogată de proteine, fibre,zinc și alți compuși utili. Vitamina E este un puternic antioxidant care previne afecțiuni grave, cum ar fi cancerul, combate inflamațiile și menține tinerețea tenului.

Poate fi adăugat, ca atare, în mâncare, sau sub formă de pastă în diverse preparate. Ambele variante sunt benefice. În Romania, susanul este recunoscut datorită adăugării acestuia în covrigi, prajituri și chifle. Însă pentru chinezi, de plildă, amestecul de pastă de susan și de nuci măcinate face parte din dieta lor obisnuită, datorită calităților nutritive mari și numeroaselor beneficii pentru sănătate. Un alt studiu publicat in 2006 în Jurnalul de Alimente Medicinale a aratat că înlocuirea oricarui alt ulei cu uleiul de susan ca unic ulei alimentar a avut un efect binefacator la pacientii diabetici hipertensivi, micsorand presiunea sanguina și glucoza.

Consumul regulat de susan mai este benefic și ficatului, rinichilor, splinei și a sistemului reproducător. Se spune că ajută la regenerarea sângelui. Îmbunătățește vederea. Acționează ca laxativ. Stimulează lactația la femeile care alăptează și oprește procesul de albire a părului. Susanul este recomandat, în general, ca aliment împotriva îmbătrânirii. Este indicat și persoanelor slabe care suferă des de amețeli. Scade tensiunea arterială. Calmează tusea. Însă cu toate beneficiile, ar fi bine să nu fie consumat de persoanele care suferă de diaree și de inflamație cronică a intestinului.

De asemenea, un alt mod de a consuma susanul este prin macinare.

Pudra de susan este mai ușor digerabilă decât consumarea semințelor întregi. Poate fi cumpărată din magazin sau se poate prepara ușor acasă prin măcinarea semințelor de susan prin râșnița de cafea.