Tánczos Barna despre Strategia forestieră a UE: În România pădure bătrână înseamnă un lucru, în Austria înseamnă altceva

3

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, cere Comisiei Europene ca Strategia forestieră a UE să stabilească definiții mai clare, precum și fonduri necesare implementării.

Tánczos Barna a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, că România este ţara din UE cu cele mai mari suprafeţe de păduri virgine deja cartate, identificate şi protejate, însă, pentru a aplica recomandările din Strategia forestieră a UE, ar trebui găsite şi fonduri, informează AGERPRES.

“Vom căuta finanţări pentru parcurile naţionale, pentru protecţie strictă, pentru terenurile virgine. (…) În momentul de faţă nu este prevăzută nicio finanţare expresă în strategia forestieră (pentru păduri virgine, n.r.) Putem să solicităm fonduri din programele care vor fi derulate de România pe diverse scheme de finanţare, atât din PAC, cât şi din fondurile structurale. Este exact aspectul pe care l-am sesizat în momentul în care se lucra la această strategie, că nu are asemenea prevederi. Eu m-aş bucura dacă la nivel european această strategie ar căpăta o importanţă mai mare şi ar avea şi eventual linii de finanţare speciale destinate acelor păduri care trebuie protejate şi care reprezintă o valoare imensă pentru România şi pentru Europa”, a declarat Tánczos Barna.

De asemenea, ministrul Mediului a arătat că, pe lângă stabilirea unor surse de finanțare, este necesară și clarificarea unor termeni și definiții din Strategia forestieră a UE.

“Va trebui să analizăm în ce măsură şi la ce nivel vor impacta bugetul naţional aceste noi recomandări şi noi ţinte şi va trebui să găsim soluţii de finanţare din bugetul naţional şi din fonduri europene. Am avut o discuţie constructivă cu un comisar pe această temă. Recunoaşte toată lumea că România este una dintre cele mai bogate state membre în ceea ce priveşte biodiversitatea, pădurile neatinse, suntem ţara cu cele mai mari suprafeţe de păduri virgine deja cartate, identificate şi protejate. Vom continua aceste demersuri şi vom lupta în continuare pentru definiţiile clare. Pentru că strategia forestieră trebuie să spună exact ce înseamnă pădure bătrână, care în România înseamnă un lucru, iar în Austria înseamnă ceva complet diferit; sau ce este pădurea primară”, a mai menţionat ministrul Mediului.

Tánczos Barna a precizat că se vor continua discuţiile cu Comisia Europeană şi a menţionat faptul că, în urma unei scrisori deschise semnată de Franţa, Germania, Austria, „state membre cu greutate în UE”, anumite formulări din Strategia forestieră a UE au fost schimbate.