Taraba din piață s-a mutat în fața porții. De ce preferă micii fermieri să vândă de acasă

2

Pentru că drumul până la piață și costurile care implică o zi de stat la tarabă sunt din ce în ce mai costisitoare, cei mai mulți legumicultori din județul Dâmbovița își vând legumele și fructele de acasă, chiar din fața porții.

Cine tranzitează Drumul Național 71 ,care face legătura între București și Sinaia, poate observa că în anumite zone întâlnesc tarabe cu produse proaspete aproape în fața fiecărei gospodării. Atât vânzătorii, cât și clienții, spun că sunt mulțumiți de acest mod de comerț. Vânzătorii spun că faptul că vând de acasă îi scutește de niște cheltuieli, iar clienții spun că le este mult mai la îndemână ca în drumul lor spre casă sau spre stațiunile turistice să oprească și să cumpere legume și fructe proaspete.

”Pentru noi este mult mai bine să vindem așa. Pe lângă faptul că economisim niște bani, mai reușim să mai facem și câte ceva prin solarii atunci când nu sunt clienți. Nu am mai fost de mult la piață, vindem de la poartă. La piață se pierde timp destul de mult. Practic, toată ziua ești nevoit să stai acolo. Că vinzi, că nu vinzi, pierzi timpul. Aici mai vindem, mai mergem în solar și mai lucrăm câte ceva. Este mult mai bine”, ne-a spus unul dintre producători. 
 
Un mare avantaj îl constituie și faptul că, în mare parte, marfa stă în solarii și este scoasă doar la cererea clienților. Astfel, cumpărătorii au garanția că se pot bucura de produse proaspete.
 
”Este prima oară când cumpăr. Treceam prin zonă, am văzut atâtea legume și fructe și am zis să oprim să cumpărăm și noi câte ceva. Sunt legume produse în gospodăriile oamenilor și sunt bune. Trebuie să-i ajutăm și pe ei să se dezvolte și asta o putem face doar dacă cumpărăm marfa lor”, a precizat unul dintre clienți.