Târg de animale, REDESCHIS după o pauză de trei ani

6

Târgul de animale de la Câmpeni, județul Alba, a fost redeschis după o pauză de aproape trei ani, generată de situația epizootică la nivel național, în contextul evoluției pestei porcine africane. În cadrul târgului au fost expuse bovine, cabaline și ovine.

Decizia de redeschidere a târgurilor în județul Alba a fost adoptată în Centrul Local de Combatere a Bolilor, în urma creării cadrului legal, la nivel național, prin Hotărârea de Guvern nr. 678 din 24 iunie 2021.

La eveniment a participat și ministrul agriculturii, Adrian Oros, care a profitat de ocazie pentru a le transmite primarilor din zonă câteva informații despre programele de sprijin pentru investiții în agricultură, în perioada de tranziție 2021-2022, care vor fi lansate la finele lunii Iulie, in cuantum de 3,2 miliarde euro.

”Reafirmându-mi sprijinul pentru crescătorii de animale și fermierii din zona Munților Apuseni, i-am informat pe cei prezenți despre Ordonanța de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemie. Am discutat cu fermierii și cu primarii din zona munților Apuseni despre sprijinirea cu prioritate a formelor asociative, pentru depozitarea si procesarea produselor agricole și despre măsuri de finanțare distincte pentru zona montana”, a precizat Oros pe pagina sa de facebook.

La nivelul județului Alba, a fost adoptat un plan de măsuri complet și complex, cu reguli de organizare și funcționare a târgurilor. Se vor putea comercializa doar animale din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine, provenite numai din exploatații de pe raza județului Alba, din zone nesupuse restricțiilor sanitare veterinare. Comercializarea animalelor aduse din alte județe este strict interzisă.