Home Evenimente TARG TRADITIONAL DE MARTISOARE LA MUZEUL NATIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI”

TARG TRADITIONAL DE MARTISOARE LA MUZEUL NATIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI”

571 views

De Mărţişor. Târg cu tâlc…” va fi deschis începând din 28 februarie şi până pe 8 martie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, cu scopul de a marca venirea primăverii şi începutul perioadei agrare.

Vizitatorii vor avea ocazia de a cumpăra mărţişoare lucrate manual şi de a duce tradiţia Mărţişorului mai departe, tradiţie care a fost inclusă, pe data de 6 decembrie 2017, în Patrimoniul Mondial UNESCO, bucurându-se astfel de recunoaştere internaţională.

Târgul se va desfăşura în incinta Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi va fi deschis de luni până duminică, între orele 10.00 – 17.00.

Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Ţăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

Conform studiilor etnologice, mărţişorul este strâns legat de tradiţiile Anului Nou, sărbătorit în trecut în luna martie, ca formă primitivă de celebrare a Anului Agrar, corelat cu ciclurile vegetative şi astronomice.

La români, mărţişorul, ca obiect simbolic, a fost alăturat Dochiei, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie.