TEHNOLOGII ULUITOARE! NOI NE CHINUIM SA PROTEJAM ALBINELE, ALTII SE PREGATESC SA LE INLOCUIASCA

622

În episodul final al Black Mirror al Netflix, guvernul, care pretinde că folosește drone autonome sub forma de insecte pentru a contracara prăbușirea populației de albine, este acuzat de fals si minciuna, cand s-a descoperit că aceste drone-albine erau de fapt folosite pentru supraveghere publică în masă. Mai rău, dronele erau programate să omoare, fiind in legatura cu un site web care promova un „Joc de Consecință”, în care utilizatorii Twitter puteau vota pentru a ucide o figură publică detestată, folosind hashtag „#LaMoarte.”

black-mirror-netflix
credit: Netflix

Redescoperire intamplatoare

Drone similare apar acum în Japonia, fără toate secretele guvernamentale și moartea comandata pe Twitter (presupunem). Dronele japoneze, de dimensiuni cât ale insectelor, au fost transformate în polenizatori artificiali cu ajutorul unui înveliș de păr de cal și a unui gel ionic lipicios. Dronele lucrează ca albinele și își folosesc firele de păr pentru a colecta polenul dintr-o floare și a-l transporta în alta.

Cercetătorii din Japonia au descoperit accidental acest gel ionic și apoi și-au publicat lucrările în revista Chem. În 2007, unul dintre cercetătorii, chimistul Eijiro Miyako, lucra la potentiali conductori electrici lichizi. O încercare de a face acest lucru a produs un gel lipicios ca o ceară. Gelul a fost răsturnat după ce Miyako a considerat că este un eșec. A fost redescoperit după un deceniu în timpul unei curățenii in laborator și, spre surpriza lui Miyako, gelul a rămas neschimbat.

„Acest proiect este rezultatul unei sanse intamplatoare”, a spus Miyako. „Am fost surprinși că, după 8 ani, gelul ionic nu s-a degradat și era încă atât de vâscos. Gelurile convenționale sunt fabricate în principal din apă și nu pot fi folosite mult timp, deci am decis să folosim acest material pentru cercetare.”

Miyako a testat abilitățile gelului prin prinderea furnicilor cu el, pe care apoi le-a lăsat într-o cutie de lalele. Cercetatorii au observat ca furnicile acoperite cu gel au fost capabile sa colecteze mai mult polen decat cele care nu au fost. În plus, un test separat in  care s-a aplicat gelul la muste de casa, a arătat că-si schimbă culoarea atunci când este expus la diferite surse de lumină – putând da un efect de camuflaj, care poate ajuta polenizatorii artificiali să evite prădătorii.

Image credits: Eijiro Miyako
credit: Eijiro Miyako

Cu gelul testat și dovedit a fi suficient de lipicios, următorul lucru era să caute polenizatorul artificial. Miyako a găsit o drona  de 100 de dolari și i-a dat un exterior fusiform, asemănător albinelor.  Colegii echipei AIST, Masayoshi Tange și Yue Yu,  au decis să folosească părul de cal pe suprafața dronei. Aceste fire de păr au dat mai multă capacitate de colectare a polenului și, în același timp, au furnizat electricitatea statica pentru mentinerea polenului pe fir. Dronele au fost testate pe crini japonezi, de catre echipa care le controla prin telecomandă. Acestea au luat polen dintr-o floare, apoi au zburat la o altă floare pentru a depozita polenul.

„Concluziile, care vor avea aplicații pentru agricultură și robotică, ar putea conduce la dezvoltarea polenizatorilor artificiali și vor contribui la contracararea problemelor cauzate de declinul populațiilor de albine”, a spus Miyako. „Credem că polenizatoarele robotice ar putea fi instruite să învețe căi de polenizare folosind sisteme de poziționare globală și inteligență artificială”. Pe măsură ce albinele intră pe lista speciilor pe cale de dispariție din Statele Unite, aceste polenizatoare naturale vor avea nevoie de tot ajutorul pe care îl pot obține. Polenizatoarele artificiale pot diminua povara cererii agricole moderne, dând ragaz populatiilor de albine pentru a se reface. Sperăm că aceste drone nu se vor descurca în felul în care au făcut omologii lor din Black Mirror, dar ne putem face griji mai târziu.

Replica americana

Unul dintre cele mai mari lanţuri de retail din lume, Walmart, a depus cerere de brevet pentru albine robot, numite „drone pentru polenizare”. Aceste dispozitive ar putea transporta în viitor polenul de la o plantă la alta, folosind senzori, camere şi servicii de localizare.

Walmart nu a oferit, deocamdată, mai multe detalii despre acest proiect.
Aceasta nu este prima tentativă de a crea o albină robot. Cercetători de la Universitatea Harvard au prezentat primele modele RoboBees în 2013. Aceste mici drone au fost perfecţionate, dar încă nu pot fi controlate de la distanţă. Cele descrise în brevetul Walmart ar avea această capacitate, precum şi abilitatea de a detecta polenul.