Termen LIMITĂ la APIA pentru crescătorii de animale! Cererile se depun ACUM

10

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi îndeamnă pe fermierii români să depună cât mai repede cererile inițiale pentru solicitarea ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor. Termenul limită pentru depunere este 15 decembrie 2023.

Cererile se depun la centrele județene ale APIA pe raza cărora se află sediul social al solicitantului și trebuie avizate de către ANZ. De altfel, directorul general al ANZ a transmis, în direct la AGRO TV, un mesaj în acest sens.

”Aș vrea să fac un anunț către fermieri, către societățile de ameliorare și către societățile acreditate pentru desfășurarea activității de verificare a performanțelor productive, să depună cât mai grabnic săptămâna asta cererile inițiale, pentru a fi verificate de către colegii mei din teritoriu și de la aparatul central, fiindcă termenul de depunere este data de 15 decembrie.

Ce sunt aceste cereri inițiale? Sunt niște cereri urmare a unei analize a programului de ameliorare și a registrului genealogic condus de către societățile de ameliorare, cu animalele eligibile pentru a intra în programul de ameliorare și în gestionarea lor pentru anul următor. Aceste cereri sunt verificate de către colegii mei la nivel central, atât în baza de date a societăților de ameliorare, cât și în baza națională de date gestionată de către ANSVSA”, a precizat Florinel Bîrcă, director general ANZ, pentru AGRO TV.

Valorile maxime ale ajutorului de stat sunt:

  • pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei:
    • 60 lei/cap pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine;
    • 35 lei/cap pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine;
    • 100 lei/cap pentru rasele de animale din speciile porcine.
  • pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale:
    • 140 lei/cap în cazul testării performanţelor producţiei de lapte şi 60 lei/cap în cazul controlului producţiei de carne pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;
    • 35 lei/cap în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 35 lei/cap în cazul producţiei de carne, 30 lei/cap în cazul producţiilor de lână pentru rasele cu lână fină şi 36 lei/cap în cazul producţiei de pielicele pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.

Legislația națională în baza căreia se acordă acest ajutor de stat este OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Mai multe detalii privind documentele necesare care trebuie să însoțească cererea se regăsesc pe site-ul APIA.