Tineri fermieri de succes: La 23 de ani, a dezvoltat o fermă de oi care se-nvârte după soare!

2

AgroTV continuă să vă prezinte poveștile de succes ale unor tineri fermieri, studenți sau absolvenți ai Facultății de Agricultură din cadrul USV Iași, care au dezvoltat cu multă pricepere diverse afaceri în sectorul agroalimentar.

Povestea lui Constantin Oloer, un tînăr fermier din Bosanci, județul Suceava, vine să confirme că tradiția păstoritului este una ce se simte și se transmite din generație în generație.

La cei doar 23 de ani pe care îi are, tânărul absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași, specializarea Exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industria alimentară, coordonează stâna familiei cu o maturitate și inteligență care nu au cum să nu te cucerească. Constantin este decis să ducă mai departe obiceiuri și rețete păstrate de la străbunici, astfel că, împreună cu părinții și cu cei trei frați ai săi, a dezvoltat o fermă de oi din rasa Țurcană care pare că se învârte după soare. Aproape la propriu, dacă ar fi să ne luăm după panourile solare pe care le-a instalat pentru a-și produce singur o bună parte din energia folosită la fermă.

„Ferma pe care o susținem este una zootehnică, de ovine rasa Țurcană, un efectiv de 300 oi și o suprafață de 15 ha de pășune, susținută de o micro fermă vegetală cu culturi de lucernă, trifoi, porumb, grâu și cartof, bazată pe asolamente. Povestea fermei noastre are o mică istorie, cu câteva generații în spate, fermă lăsată din tată în fiu cu obiceiuri și rețete păstrate de la străbunici. Am început să dezvoltăm ferma de la zero și înaintăm cu pași micuți. Nu am accesat fonduri europene, dar urmăresc pe viitor. Privind tehnologizarea fermei, am investit în principalele nevoi ale acesteia, o fântână, o stână, un adăpost pentru oi, un fânar pentru baloți, dar și panouri solare pentru păstrarea brânzei la rece. Lipsa forței de muncă și a tehnologizării în acest domeniu își pun amprenta în creșterea efortului celor care susțin ferma”, povestește Constantin Oloer, unul dintre sutele de tineri fermieri deciși să pună în aplicare cunoștințele acumulate în urma studiilor făcute la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași.