
Poveștile cu tineri fermieri de succes încep să fie din ce în ce mai multe, ceea ce ne face să credem că viitorul sună bine pentru agricultura românească.
O astfel de poveste cu tineri fermieri de succes îl are ca protagonist pe Alexandru Nicolae Preda, un student de 22 de ani din comuna Țibana, județul Iași, care a decis să își construiască un viitor în agricultură.
Pentru Alexandru, student în anul IV la Facultatea de Agricultură USV Iași, alegerea a fost cât se poate de firească atunci când s-a hotărât să continue povestea începută de tatăl său în urmă cu 20 de ani, când familia Preda a pus bazele unei ferme cu o viziune pe termen lung.
Începută ca o activitate bazată inițial pe prestări de servicii agricole, afacerea s-a dezvoltat ușor-ușor, cu multă muncă și determinare, devenind din ce în ce mai solidă. Și, dacă la început ferma dispunea de două combine CP12, în 2005 a fost achiziționată prima combină nouă, iar din acel moment, drumul spre dezvoltare a devenit din ce în ce mai clar.
În primii ani, accentul a fost pus pe acumularea terenurilor, atât în arendă, cât și în proprietate, însă punctul de cotitură l-a reprezentat achiziționarea primului tractor modern, în 2009, ceea ce a deschis calea spre o mecanizare avansată. Cu timpul, ferma a trecut la diversificarea culturilor și s-a extins, ajungând să gestioneze 1.000 de hectare de teren agricol, incluzând spații de depozitare.
„În ferma noastră, specializată pe agricultura vegetală, cultivăm grâu, floarea-soarelui, porumb, orz și soia. Parcul de utilaje a evoluat semnificativ, ajungând la tractoare cu puteri între 100 și 435 CP, de la producătorul American Case IH. Dacă în trecut foloseam un tractor UTB de 65 CP și echipamente cu lățimi de lucru de 3-4 metri, acum avemutilaje moderne, cu discuri și semănători de până la 8 metri, Acest progress ne permite să optimizăm atât lucrările minime (prin tehnologia minimum tillage – n.red.), cât și sistemul convențional de culturi”, explică Alexandru.
Pentru a rămâne competitivă, ferma de la Țibana a integrat tehnologii moderne, precum autoghidare, întoarcere automată la capăt de rând, control al secțiunilor și hărți de prescripții pentru aplicarea variabilă a îngrășămintelor și tratamentelor de cultură. Aceste soluții inteligente contribuie la creșterea eficienței și reducerea costurilor de producție.
„Anul acesta, am accesat fonduri europene prin măsura 4.1 pentru a implementa sistemul de minim-till, ceea ce ne-a permis achiziționarea unui tractor de 260 CP, a unui topdown de 4 metri și a unei semănători prășitoare pentru 12 rânduri. Pe viitor, vrem să explorăm și alte programe de dezvoltare, pentru a continua modernizarea și optimizarea fermei”, mai spune Alexandru, care este convins că tehnologia modernă este cheia succesului în agricultură.
Potrivit tânărului fermier, dincolo de munca pe teren și de aspectele administrative, agricultura presupune o dorință de inovație și o adaptare continua la condițiile meteorologice, ceea ce o poate face foarte atractivă pentru tinerii pasionați.
„După liceu, am ales să studies la Facultatea de Agricultură USV Iași, unde am învățat despre noile tehnologii, managementul solului și optimizarea proceselor agricole. Aceste cunoștințe mă ajută să îmbunătățesc ferma noastră, aplicând metode moderne pentru o agricultură mai eficientă și sustenabilă. Experiența acumulată și dorința de a inova mă determină să recomand acest domeniu tinerilor pasionați. Agricultura este un sector dynamic, plin de oportunități, care nu se limitează doar la fermele de familie. Oricine este interest de tehnologii moderne și sustenabile poate găsi aici un viitor prosper”, mai spune Alexandru Nicolae Preda.