Tineri fermieri de succes: La 19 ani, administrează o fermă de 350 de hectare și câteva sute de animale!

2

Într-o țară în care agricultura este polarizată între ferme mari și exploatații mici, de câteva hectare, o nouă generație de tineri fermieri se luptă să își facă loc în peisajul agro-zootehnic, dedicându-și timpul cu pasiune cultivării pământului sau creșterii animalelor.

La 19 ani, Darius-Ionuț Micu, din comuna Ruginoasa, este unul dintre cei mai tineri fermieri din județul Iași. Tânărul a ales agricultura pentru că și părinții săi sunt fermieri.

În prezent, Darius este student în primul an la Facultatea de Agricultură USV Iași, dar administrează și o fermă mixtă de familie, cu aproximativ 350 de hectare de teren și un efectiv considerabil de animale.

„Cultivăm porumb, floarea-soarelui, grâu, lucernă și orz. Transportul cerealelor este asigurat prin camioanele proprii. Pentru o activitate continuă, pe timpul iernii achiziționăm un număr de 35-40 de tauri din rasele Albastru Belgian și Bălțata Românească, iar pe timpul verii un număr de 250 de miei din rasele Karakul și Carabaș”, detaliază Darius.

Potrivit tânărului fermier, Aagricultura este o activitate complexă, care necesită o varietate de cunoștințe și abilități. Fermierii trebuie să cunoască știința agriculturii, să fie capabili să lucreze fizic și să fie buni manageri.

„De mic copil am fost înconjurat de tot ce înseamnă agricultură și am prins drag de aceasta, ca urmare, am ales să urmez studiile acestei facultăți. Vreau să accesez submăsura 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Nu mă văd făcând altceva, vreau să dezvolt afacerea și să implementez tehnologii moderne, care ne-ar ajuta să obținem recolte cantitative și calitative! Îmi place să mă informez și să lucrez cu echipamente de ultimă generație, să încerc diferite metode pentru pregătirea terenului, însămânțarea și erbicidarea culturilor. Agricultura este o artă pe care o recomand cu încredere tinerilor de vârsta mea, este o afacere de viitor, deoarece nu o să dispară niciodată, pentru că din asta ne hrănim”, încheie Darius-Ionuț Micu,