Tinerii fermieri, BLOCAȚI la accesarea fondurilor europene! Ordin ABUZIV

38

Problema accesării fondurilor europene se complică pentru tinerii fermieri! Un Ordin al ANSVSA privind speciile de animale din fermă îi pune pe mulți dintre tinerii fermieri în mare dificultate.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, consultantul Cosmin Măglaș a explicat în detaliu despre ce este vorba. 

”Am luat contact cu o problemă imensă generată de către ANSVSA. Este vorba de interpretarea normei sanitară veterinară din 28 decembrie 2022, pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor, aprobată prin Ordinul nr. 208 din 28 decembrie 2022.

Mai exact, această normă absolut necunoscută nouă a apărut pe tapet în acest moment când se încearcă transcrierea exploatațiilor pentru solicitanții de tânăr fermier. În acest moment, orice exploatație de tip A, adică exploatație comercială zootehnică, nu poate să conțină decât o specie de animal. Dacă până în prezent, oamenii țineau și găini, și doi porci, și alte animale – asta este gospodăria țărănească până la urmă -, în acest moment, ANSVSA nu acceptă decât prezența unei singure specii în cadrul exploatației. Din punctul meu de vedere, este un abuz la lege. Eventual pot să solicite să nu fie în același spațiu, același areal, dar nu poți să soliciți existența unei singure specii în fermă.

Logica ar fi protecția sanitar veterinară, însă au depășit bariera. Cred că nimeni nu ne-a cerut să fim atât de ”catolici”. Este un ordin abuziv, din punctul meu de vedere, cu siguranță a fost publicat în Monitorul Oficial, dar fără o clarificare din partea ANSVSA și fără o atitudine a Ministerului Agriculturii, ca și Autoritate de Management în domeniul fondurilor europene, se va crea un abuz de drept asupra acelor gospodării care au nevoie de finanțare”, a explicat Cosmin Măglaș pentru AGRO TV.

În acest context, tinerii fermieri care dețin exploatații de tip A și au mai multe specii de animale în fermă nu își pot înregistra exploatația la ANSVSA, ceea ce îi pune în imposibilitatea de a mai putea accesa fonduri europene.

”Tinerii fermieri nu își pot înregistra efectiv exploatația de tip A la ANSVSA dacă nu dispar toate găinile din gospodăria mamei. Or, aici intervine următoarea problemă: tranzacția de exploatație trebuie să fie totală; conform ghidului solicitantului, o exploatație trebuie să fie preluată integral, dar în acest moment, ANSVSA nu permite preluarea integrală. Este absolut hilar ce se întâmplă”, a mai precizat Cosmin Măglaș.

video
play-sharp-fill